Vaříme luštěniny

S luštěninami je potíž – jsou tvrdé jako broky a musí se předem namáčet. Ovšem kromě červené čočky, která je loupaná a uvařená za deset minut bez namáčení. Na ostatní druhy luštěnin se musí jinak – skvělé tipy pro nás má Martina Sejkorová ze Žďáru nad Sázavou.

„Čočku, fazole bílé, červené či fazolky mungo nebo cizrnu je dobré namočit den předem. Nejprve je ve vodě promneme a vodu slijeme. Přes noc necháme namočené v další vodě, kterou před vařením opět slijeme a luštěniny dáme vařit až ve třetí dávce vody,“ vysvětluje.

Protože luštěniny nadýmají, doporučuje dále Martina přidat k nim při vaření saturejku nebo majoránku: „Tím se výrazně zlepší stravitelnost luštěnin. Můžeme přidat i mořskou řasu, protože ta dodá do luštěnin minerály.“

Při samotném vaření pak ušetříme čas, když použijeme tlakový hrnec. V něm jsou luštěniny uvařené za půl hodiny. „Abychom ještě více zlepšili stravitelnost, můžeme zkusit takzvanou šokovou metodu. Než hrnec uzavřeme, přivedeme luštěninu k varu, zkropíme ji studenou vodou, znovu přivedeme k varu, ještě jednou zkropíme studenou vodou a teprve potom tlakový hrnec uzavřeme,“ přidává poslední tip k vaření luštěnin Martina Sejkorová.

autor: dak