Velikonoční beránek ořechový
Beránka můžeme upéct světlého, posypaného cukrem, politého polevou a nebo i s příchutí oříšků! Budeme na něj potřebovat 15dkg cukru, 4 vajíčka, citronovou šťávu, 20ml teplé vody, sypké přísady – 20dkg hladké mouky smíchané s asi 3g kypřícího prášku, 20g nasekaných ořechů a nakonec 40ml oleje.
Jak se takové těsto správně zpracovává, to velmi dobře ví Jan Cakl z cukrárny U Brány v Jihlavě: „Vejce s cukrem se nahřejí nad vodní lázní, přendají se do mísy, do které se přilije teplá voda s citronem a vše se šlehá do husté pěny. Jakmile se nám vytvoří pěna asi po 10 nebo 15 minutách, ručně vmícháme mouku předem smíchanou s kypřícím práškem a ořechy. Vše ručně smícháme dohromady a na závěr přidáme olej.“
Těsto nalijeme do formy na beránka a pečeme na 220 stupňů. Beránek by měl být upečený za půl hodiny až čtyřicet minut. Jan Cakl doporučuje vlít olej na závěr, protože se lépe zapracuje do těsta, která by tím pádem měla být vláčnější. Doporučuje i polevu: „Toto těsto můžeme i prokrajovat a plnit krémem a by to nebylo jen těsto a je možné ho i polít čokoládou.“
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.