Vepřová panenka ve slanině se zeleninovým kuskusem

Rychle se najíst vynikajícího masa, které nepotřebuje dlouhou přípravu, to se vám může snadno podařit s vepřovou panenkou. Kuchař Jan Nálepka z nedvědické Pizzerie 16 potvrzuje, jaká chvilka k přípravě stačí.

500g vepřové panenky
100g slaniny
sůl, pepř
olej

příloha:

200g kuskusu
330ml vývaru
1 cibule
pórek
červená paprika
petrželová nať
sůl

„Vepřová panenka, tenké plátky asi centimetr a půl silné jsem obalil v plátku slaniny a opekl zprudka na rozpáleném tuku. Ta panenka zůstane měkká, šťavnatá a vláčná. Osolit, opepřit, to úplně stačí.“

Maso tedy máme raz dva, a teď by to ještě chtělo podobně rychlou přílohu. Něco vám prozradím – když není čas, dávám si kuskus, těstoviny ve formě tak malých kuliček, že je stačí jen zalít vřelou vodou a za pár minut jsou hotové. Pokud máte vývar, chutnají ještě lépe, ale když ne, stačí osolit. Kuskus můžeme samozřejmě vylepšit zeleninou, abychom splnili aspoň jednu doporučenou denní dávku.

Udělal to tak i kuchař Honza Nálepka: „Orestoval jsem na pánvičce na tuku cibuli, trošku pórku, červenou papriku a zelenou petrželku. Zamíchal jsem to všechno dohromady, a pak už ten kuskus pomalu nabobtnal.“

Na talíři na nás čeká vynikající medailonek z panenky, kopeček zeleninového kuskusu a my celý oběd už jen můžeme přelít hotovou omáčkou demi glace, nebo si zahustíme trochu silného vývaru.

autor: dak