Vepřová panenka ve slanině se zeleninovým kuskusem
Rychle se najíst vynikajícího masa, které nepotřebuje dlouhou přípravu, to se vám může snadno podařit s vepřovou panenkou. Kuchař Jan Nálepka z nedvědické Pizzerie 16 potvrzuje, jaká chvilka k přípravě stačí.
500g vepřové panenky
100g slaniny
sůl, pepř
olej
příloha:
200g kuskusu
330ml vývaru
1 cibule
pórek
červená paprika
petrželová nať
sůl
„Vepřová panenka, tenké plátky asi centimetr a půl silné jsem obalil v plátku slaniny a opekl zprudka na rozpáleném tuku. Ta panenka zůstane měkká, šťavnatá a vláčná. Osolit, opepřit, to úplně stačí.“
Maso tedy máme raz dva, a teď by to ještě chtělo podobně rychlou přílohu. Něco vám prozradím – když není čas, dávám si kuskus, těstoviny ve formě tak malých kuliček, že je stačí jen zalít vřelou vodou a za pár minut jsou hotové. Pokud máte vývar, chutnají ještě lépe, ale když ne, stačí osolit. Kuskus můžeme samozřejmě vylepšit zeleninou, abychom splnili aspoň jednu doporučenou denní dávku.
Udělal to tak i kuchař Honza Nálepka: „Orestoval jsem na pánvičce na tuku cibuli, trošku pórku, červenou papriku a zelenou petrželku. Zamíchal jsem to všechno dohromady, a pak už ten kuskus pomalu nabobtnal.“
Na talíři na nás čeká vynikající medailonek z panenky, kopeček zeleninového kuskusu a my celý oběd už jen můžeme přelít hotovou omáčkou demi glace, nebo si zahustíme trochu silného vývaru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.