Vylepšený sacher dort

Jestli se chcete naučit upéct dobrý dort, poradí studentka střední školy gastronomické ze Žďáru Karolína Švárová, která se svými dorty už slavila nejeden úspěch na soutěžích. A co jí jde?

„Nejvíce lidem chutná sacher dort, jeho originální receptura je ale chráněná. Chcete-li si ho nějak vyšperkovat, aby bylo těsto vláčnější, přidejte trochu kvalitního tuku, protože všechno je v tuku,“ radí Karolína.

Sama peče výhradně z másla, ale doporučuje i kvalitnější olej.

130 g co nejkvalitnější hořké čokolády
125 g másla
150 g moučkového cukru
6 velkých vajec
110 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
hrubá mouka na vysypání formy

Sachr se tedy peče s tmavé dobré čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím v mixéru našleháme půlku másla, sto padesát gramů cukru, a když je krém hladký, postupně přidáme šest žloutků. Nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu.

Bílky také vyšleháme s deseti deky cukru a postupně přidáváme do směsi a úplně nakonec a velmi opatrně přisypáváme mouku – stačí 125 gramů.

Sachr pečeme na dvě stě stupňů čtvrt hodiny, potom teplotu snížíme na sto osmdesát a pečeme tři čtvrtě hodiny. Cukráři radí nechat korpus vychladnout přes noc a z formy vyklopit a rozříznout až druhý den.

A jak potom dort spojit? Originální receptura na sacher dort je spojena s meruňkovou marmeládou, ale Karolína říká, že to vůbec nemusí být pravidlem. „Sice peču sachr korpus, ale kombinuju ho s jinými náplněmi, třeba s lehkými šlehačkovými nebo s mascarpone,“ usmívá se cukrářka.

autor: dak