Vylepšený sacher dort
Jestli se chcete naučit upéct dobrý dort, poradí studentka střední školy gastronomické ze Žďáru Karolína Švárová, která se svými dorty už slavila nejeden úspěch na soutěžích. A co jí jde?
„Nejvíce lidem chutná sacher dort, jeho originální receptura je ale chráněná. Chcete-li si ho nějak vyšperkovat, aby bylo těsto vláčnější, přidejte trochu kvalitního tuku, protože všechno je v tuku,“ radí Karolína.
Sama peče výhradně z másla, ale doporučuje i kvalitnější olej.
130 g co nejkvalitnější hořké čokolády
125 g másla
150 g moučkového cukru
6 velkých vajec
110 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
hrubá mouka na vysypání formy
Sachr se tedy peče s tmavé dobré čokolády, kterou rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím v mixéru našleháme půlku másla, sto padesát gramů cukru, a když je krém hladký, postupně přidáme šest žloutků. Nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu.
Bílky také vyšleháme s deseti deky cukru a postupně přidáváme do směsi a úplně nakonec a velmi opatrně přisypáváme mouku – stačí 125 gramů.
Sachr pečeme na dvě stě stupňů čtvrt hodiny, potom teplotu snížíme na sto osmdesát a pečeme tři čtvrtě hodiny. Cukráři radí nechat korpus vychladnout přes noc a z formy vyklopit a rozříznout až druhý den.
A jak potom dort spojit? Originální receptura na sacher dort je spojena s meruňkovou marmeládou, ale Karolína říká, že to vůbec nemusí být pravidlem. „Sice peču sachr korpus, ale kombinuju ho s jinými náplněmi, třeba s lehkými šlehačkovými nebo s mascarpone,“ usmívá se cukrářka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.