Dobroty7. září  2017 v 06:00  

Zámecký dezert Charlotta

Dezert Charlotta - Foto: Dáša Kubíková

Dezert CharlottaFoto: Dáša Kubíková

Na prostřených stolech v sálech náměšťského zámku uvidíme mezi všemi dobrotami i dezert Charlotta, který byl v oblibě v 19. století a do dneška těší milovníky sladkého. Dezert Charlotta okamžitě poznáte podle dlouhých cukrářských piškotů, kterými je celý dokola obložen, převázán mašlí a nahoře jej zdobí ovoce.

Kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš říká, na jaké tabuli se objevoval: „Máme tady ukázku odpolední svačiny dámské, která je spojena se slavným dezertem Charlotta ze savojských piškotů, lesního ovoce a krému.“ 

Jaký to je ale krém a jak se vlastně slavná charlotta dělá?  

1 balení cukrářských piškotů
několik dětských piškotů
5 balení tvaruhu
moučkový cukr podle chuti
ovoce - jakékoli, sezónní
1 šlehačku
1 balení práškové želatiny 

Nachystáme si dortovou formu o průměru 22 centimetrů a cukrářské piškoty připravíme, aby byly rozbalené a po ruce. Krém se může připravit ze šlehačky, mascarpone nebo z tvarohu. My si vybereme tu poslední možnost. 

Tvaroh – 5 vaniček - vyšleháme s cukrem v robotu, osladíme si krém podle chuti. Můžeme přidat i deset deka ovoce, které krém pěkně obarví. Dále bychom měli přivést k varu jedno balení šlehačky, odstavit z plotny a nasypat do ní celý sáček želatiny v prášku a důkladně prošlehat.  

Potom přiléváme šlehačku do tvarohu a postupně čím dál rychleji šleháme do hladkého krému. 

Spodek dortové formy vyložíme kulatými dětskými piškoty a okolo kraje postavíme opatrně dlouhé piškoty cukrářské, aby nám nepopadaly. Když do formy vylijeme všechen krém, naskládáme nahoru ovoce – jakékoli, ale ideální jsou jahody. Pokud máme mražené, necháme je důkladně okapat. 

V lednici dezert chladne několik hodin, klidně celý den a před podáváním odepneme bok formy a převážeme mašlí. Uvidíte, že si budete připadat jako na zámku. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 25. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Dýňové dobroty

    Jak se přiblíží podzim, začnou se jídelníčky a receptáře jen hemžit dýňovými recepty. Často se objevuje dýně Hokkaidó, protože má výhodu relativně měkké slupky, která se snadno rozpeče nebo rozvaří. V obchodech ale...

     
  • 22. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bylinková pomazánka z petržele a bršlice

    Čerstvé bylinky v sobě mají spoustu užitečných látek a vitamínů pro naše tělo. Víte například, jak vypadá bylinka bršlice kozí noha? Jako taková zmenšenina protivného plevele bolševníku. I na bršlici chodíme s pesticidy...

     
  • 21. září  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Ochucený domácí sýr

    Sýýýýr – voláme u fotografa, aby se nám roztáhly tváře do úsměvu. S vyhlídkou na doma vyrobený a ochucený sýr se budeme usmívat také. Martina Fuková z hospodářství Dvoreček na Dačicku si doma dělá kozí sýry sama. Když...

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  ulice Karlovo nám., Třebíč, okr. Třebíč, uzavřeno, Od 30.09.2017 17:30 Do 02.10.2017 06:00, Třebíč Karlovo nám. uzavírka MK (horní strana) v rámci zajištění bezpečnosti v době konání akce "Srdce plné ...
  silnice III/3859, Bukov, okr. Žďár nad Sázavou, uzavřeno, práce na silnici, Od 26.09.2017 00:00 Do 30.09.2017 08:00, Uzavírka silnice III/3859 v Bukově, Objížďka - bez rozlišení, pro oba jízdní směry: ...
  ulice Antonína Sovy, Pacov, okr. Pelhřimov, uzavřeno, Od 27.09.2017 16:00 Do 02.10.2017 14:00, uzavírka sil. III/1296 ul. Antonína Sovy Pacov se sil. II/128 - ul. Hronova se sil. III/1297 ul. Antonína ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace