Dobroty7. září  2017 v 06:00  

Zámecký dezert Charlotta

Dezert Charlotta - Foto: Dáša Kubíková

Dezert CharlottaFoto: Dáša Kubíková

Na prostřených stolech v sálech náměšťského zámku uvidíme mezi všemi dobrotami i dezert Charlotta, který byl v oblibě v 19. století a do dneška těší milovníky sladkého. Dezert Charlotta okamžitě poznáte podle dlouhých cukrářských piškotů, kterými je celý dokola obložen, převázán mašlí a nahoře jej zdobí ovoce.

Kastelán zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš říká, na jaké tabuli se objevoval: „Máme tady ukázku odpolední svačiny dámské, která je spojena se slavným dezertem Charlotta ze savojských piškotů, lesního ovoce a krému.“ 

Jaký to je ale krém a jak se vlastně slavná charlotta dělá?  

1 balení cukrářských piškotů
několik dětských piškotů
5 balení tvaruhu
moučkový cukr podle chuti
ovoce - jakékoli, sezónní
1 šlehačku
1 balení práškové želatiny 

Nachystáme si dortovou formu o průměru 22 centimetrů a cukrářské piškoty připravíme, aby byly rozbalené a po ruce. Krém se může připravit ze šlehačky, mascarpone nebo z tvarohu. My si vybereme tu poslední možnost. 

Tvaroh – 5 vaniček - vyšleháme s cukrem v robotu, osladíme si krém podle chuti. Můžeme přidat i deset deka ovoce, které krém pěkně obarví. Dále bychom měli přivést k varu jedno balení šlehačky, odstavit z plotny a nasypat do ní celý sáček želatiny v prášku a důkladně prošlehat.  

Potom přiléváme šlehačku do tvarohu a postupně čím dál rychleji šleháme do hladkého krému. 

Spodek dortové formy vyložíme kulatými dětskými piškoty a okolo kraje postavíme opatrně dlouhé piškoty cukrářské, aby nám nepopadaly. Když do formy vylijeme všechen krém, naskládáme nahoru ovoce – jakékoli, ale ideální jsou jahody. Pokud máme mražené, necháme je důkladně okapat. 

V lednici dezert chladne několik hodin, klidně celý den a před podáváním odepneme bok formy a převážeme mašlí. Uvidíte, že si budete připadat jako na zámku. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 12. listopadu  2015 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Svatomartinská vína

    Svatomartinská vína jsou pro letošek otevřena a ochutnána. Víno se na sv. Martin neotevírá jen posledních pár let, aby šly dobře obchody. Je to tradice mnohem starší. „Vznikla už za doby panování Josefa II. Na svatého...

     
  • 14. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do...

     
  • 13. listopadu  2017 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Pečené brambory se slaninou a sýrem

    Oblíbila jsem si jídla zapékaná v troubě a v pekáčku kombinuju všechno, co se dá. Nedávno jsem narazila na zbytek brambor, které chtěly spotřebovat, tak co s nimi jiného, než je naházet na pekáč.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace