Zapečená jablka
Kde brát na podzim vitamíny? Vždycky raději v zelenině a ovoci, které vyrostlo v našich zeměpisných šířkách. Zatím je všude opravdu hodně jablek, poměrně nedávno sklizených ze stromů a uskladněných na zimu ve sklepě. A já vám z nich dnes poradím dezert, po kterém se jen zapráší.
Taková jablíčka totiž můžeme krásně nabídnout plněná, pečená a adventně voňavá.
4 jablka
50g rozinek
50g mandlí
1 vrchovatá lžíce másla
1 lžička skořice
rum
Nejprve si připravíme směs na plnění – 5dkg rozinek a stejné množství loupaných mandlí, lžičku skořice, přibližně čtvrt hrníčku třtinového cukru a 2 – 3 lžíce rumu. Ten jídlo ovoní, ale nebojte se nabídnout dětem, protože během pečení se alkohol vypaří.
Potom vezmeme 4 větší jablka, odkrojíme jim horní část se stopkou jako čepičku a vydlabeme vnitřek i s jádřincem. Dužinu nakrájíme na kousky, samozřejmě jen ty části bez jádřince. V misce smícháme cukr s vrchovatou lžící másla a přidáme do ní nakrájenou jablečnou dužinu, skořici, mandle a rozinky namočené v trošce rumu. Přidáme zbytek rumu a zamícháme.
Směsí naplníme jablka a přiklopíme odkrojenou čepičkou. Upečená v zapékací misce budou asi za 45 minut. Nádherná voňavá svačinka je na světě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.