Zelňáky

Už mockrát jsme slyšeli, že v zimě máme jíst zelí. Je to zelenina, která roste tady u nás, dá se uskladnit přes celou zimu a obsahuje spoustu vitamínu C. 

Vůbec nejvíc ho má zelí kysané, a tak si jej kupujme nebo vyrábějme, protože i jídlem můžeme posilovat imunitu proti nemocem.

Pojďme ale k receptu na úžasnou dobrotu, kam se kysané zelí krásně zapracuje. Zelňáky mají mnoho podob – mohou to být větší placky, placka na celý plech nebo malá kolečka. Bára Přibilová z Velkého Meziříčí nadělala spoustu malých zelňáků a prozradila, jak moc jsou jednoduché.

500 g hladké mouky

250 g sádla

750 g kysaného zelí

sůl, pepř

kmín

uzené maso na kostičky (nemusí být)

vejce na potření

„Těsto by mělo být podobné jako na pizzu, aby se vám nelepilo,“ radí Bára. Přidat mouku nebo trochu sádla, nebo dát víc zelí, tak, aby těsto bylo akorát, to bude chtít trochu cviku, ale ono to půjde. A upečené jsou zelňáky také rychle. Nachystáme si pečící papír a rozehřejeme troubu na dvě stě stupňů.

„Potom už můžete vykrajovat kolečka anebo nožem nebo rádýlkem jakékoliv tvary. Na povrchu potřete vajíčkem a pečete. Jsou mňam, jsou jedlé,“ libuje si Bára se smíchem.

autor: dak

Související

  • Langoše podle Lýdie

    Langoše patří k poutím, trhům a všelijakým venkovním akcím. Ovšem naše moderátorka a milá kolegyně Lýdie Jakubičková nic takového nepotřebuje.

  • Bramborový koláč s cibulí

    Když přemýšlím, co uvařit, většinou mi stačí vědět, že máme doma dost brambor. Z brambor se dají vyrobit neuvěřitelné dobroty a o spoustě z nich už jsme tady mluvili.