Dobroty9. února  2016 v 06:00  

Žemlové jelito

maso, zabijačka - Foto: Elena Horálková

maso, zabijačkaFoto: Elena Horálková

Je tady masopust! Můžeme si pořádně užít masitých zabijačkových dobrot, například vynikajících domácích jelit. Těch existují dva druhy – kroupové a žemlové. Žďárský kuchař a řezník Pavel Čuda má raději jelito žemlové a podělil se s námi o svůj recept.

„Základem je vepřová krev, do které předem namočíme suché housky nebo rohlíky, aby ji pěkně vsákly. Mezitím se pustíme do přípravy masa. Povaříme vepřové hlavy i s laloky do měkka v osolené vodě. Až hlava trochu zchladne, obereme maso a nameleme nahrubo. Maso i vývar přidáme do housky s krví.“  

Dále vmícháme cibulku osmaženou na sádle do zlatohněda. „Směs okořeníme solí, pepřem, drceným i celým kmínem, mletým novým kořením, česnekem a majoránkou,“ jmenuje kuchař.  

Pozor, dominantním kořením je v jelitě nové koření a kmín. Další dobrá rada od Pavla Čudy zní – směs musíme přesolit, protože krev v jitrnicích všechnu sůl pojme a jelito by bylo málo slané. 

Směsí naplníme vepřová střeva, která se dají pro domácí výrobu jelit snadno koupit. Zašpejlujeme a nakonec nás čeká tepelná úprava. „Voda by měla mít jen 75 – 80 stupňů a v ní by měla jelita zůstat nejméně půl hodiny, ale já doporučuji 45 minut, aby krev nezůstala polosyrová.“ 

Po prudkém zchlazení, které je důležité, můžete dát jelita dochladit do ledničky, anebo se do nich rovnou pustit.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 16. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Kaše na sto způsobů

    Inspirace přichází ze všech stran, pokud jsme všímaví a nasloucháme! Tak třeba kolegyně Tamara Pecková si pozvala autorku kuchařky Vtipné kaše Věru Strnadovou a já mám teď na pár týdnů o zábavu postaráno – zkouším všechno...

     
  • 15. února  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Bramborové vafle

    Máme kolem sebe spoustu potravin, které se dají velmi dobře ochutit a připravit tak, že vůbec nepotřebujeme maso. Na tu dnešní dobrotu stačí brambory, zelenina, koření a trocha důvtipu, a máte skvělé jídlo. Taťána Nečasová...

     
  • 21. dubna  2016 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablkové šátečky

    Pokud nevíte, co s jablky z loňského podzimu, která potřebují co nejrychleji spotřebovat, máme pro vás výborný tip od šikovné pekařky paní Drahy Vejmělkové z Třebíče. Strouhaná jablka zabalíme do tvarohového těsta.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, D1-144,0
  Od 19.2.2018 04:25 do 05:25; D1 - 141km na trase Praha - Říkovice; nehoda; 3 havarovaná vozidla; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; 3 x DOD bez zranění.
  D1, mezi km 80.4 a 80.6, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 19.02.2018 07:00 Do 19.02.2018 16:00, údržba a opravy mostů, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace