Dobroty22. února  2016 v 06:00  

Zimní polévka minestrone

Minestrone. - Foto: Katrin Morenz Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Minestrone.Foto: Katrin Morenz Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Kdo byl v Itálii nebo u nás v italské restauraci, určitě si všiml oblíbené a často nabízené polévky zvané minestrone. Tato italská specialita je v podstatě hustá zeleninová polévka, kterou ochutnáte v mnoha verzích a doma si ji snadno připravíte, klidně ve své vlastní vylepšené verzi.

Neobejdete se bez tří základních chutí – cibule, mrkev a celer. Na oleji, buď olivovém, nebo rostlinném, restujte asi pět minut nakrájenou cibulku. Dále postupně přidávejte nakrájené mrkve, celer, a potom bramboru a oloupaný a nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a restujte znovu asi pět minut.  

Pak můžete přidat drcená rajčata z plechovky, protože je zima a zalijte vývarem. Může být zeleninový i masový. Ochuťte šalvějí, stačí trocha sušené bylinky rozemnout v ruce. 

Polévku přiveďte k varu, dobře zamíchejte a vařte asi 20 minut na mírném plamenu. Další zimní zeleninou, která se dá 5 až 10 minut před koncem vaření přidat, je pokrájená kapusta a propláchnuté konzervované fazole. Sůl, pepř a petrželku přidejte na závěr podle chuti.  

Pořad: Recepty  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí - pátek 09:30, 15:30  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

  • 19. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Vývar se zeleninou

    Dnešní dobrota bude hlavně pro ty, koho trápí ta kila navíc. Pokaždé, když se někdo rozhodne hubnout, měl by mít na paměti několik důležitých pravidel – začít se více hýbat, jíst pravidelně i svačiny, ubrat z jídelníčku...

     
  • 18. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Jablečná buchta z ovesných vloček

    Někdy si říkám, jestli se má po vánocích spíše hubnout nebo se spíše obalovat proti zimě a sem tam si dát něco sladkého. A většinou nevydržím a skončí to u dobroty. A protože mě honí mlsná poměrně často, raději jsem...

     
  • 17. ledna  2018 v 06:00       rubrika: Dobroty

    Losos se zeleninou

    Když přemýšlím, co bychom si mohli dát k obědu, většinou mě napadne, že rybu, to nejzdravější maso, míváme opravdu hodně málo. A tak mám i dnes chuť na tu nejlepší – na filet z lososa.

     

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  D1, mezi km 100.5 a 99.5, ve směru Praha, práce na silnici, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 21.01.2018 08:00 Do 21.01.2018 15:00, Pozor!, Sanace zeminy, zdroj: ŘSD
  D1, mezi km 154.62 a 146.52, ve směru Praha, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, práce na silnici, Od 20.01.2018 06:25 Do 21.01.2018 20:00, Pozor!, Odstraňování přechodného dopravního značení, demontáž ...
  silnice III/03814, Havlíčkův Brod, okr. Havlíčkův Brod, most uzavřen, Od 16.01.2018 07:00 Do 15.01.2019 23:59, Uzavírka mostu ev.č. 03814-1 z důvodu jeho havarijního stavu., Vydal: Městský úřad Havlíčkův ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace