Zubní kazy se nedědí, dědí se jen špatná péče o náš chrup

Jako v mnoha dalších případech, i u zubní hygieny je potřeba být svým dětem zářným příkladem. Rodičům do duše v tomto smyslu domlouvala dentální hygienistka Marie Plešingrová.

Rodiče by se měli pravidelně čistit zuby, chodit na preventivní prohlídky, a to stejné dopřát i svým dětem. Maminka by svému miminku měla kapesníčkem otírat po kojení hned první vyrostlý zoubek. Později si může pořídit tzv. prsťáček a jemně zuby dítěti očistit. Děti si samy začínaji čistit zoubky kolem druhého, třetího roku, až zhruba do šesti let je ale nutné, aby jim rodiče pak zuby dočistili.
Pozor na sladkosti, hlavně na neustálé cucání bonbónů, zejména u mléčných zoubků je to opravdová pohroma. Důležité je také pro děti vybrat odpovídající kartáček a pastu, fluoridové tablety není potřeba dětem podávat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.