Příznivci pálenek si po loňské sklizni mnuli ruce

11. duben 2012

Do sladka dozrály švestky, hrušky, jablka, ale i „špendlíky“a další ovoce, takže se naplnily nejen sklepy kompoty, ale i sudy kvasem, který se pak změnil v lahodnou pálenku. V Tandemu si ji pochvalovali Jiří Skryja, majitel pálenice v Lavičkách, a Jaromír Plodek, organizátor Tradičního koštu pálenek, který se bude konat v sobotu 21. dubna na hasičské stanici ve Velkém Meziříčí.

Při prvním ročníku „koštu“, který se konal ještě v Kozlově v roce 2005, se sešlo kolem dvaceti soutěžních vzorků, letos se jich očekává kolem sta. Podle pravidel se musí pálit kořalka jen z místního ovoce a kvas se nesmí přislazovat. Ovoce by mělo mít cukernatost kolem 18 procent. Dosladit si pak můžete výslednou slivovici, na litr pálenky dejte jednu kostku cukru. Pokud máte doma vlastní kořalku a chcete ji nechat zhodnotit odbornou porotou, můžete své vzorky do Tradičního koštu pálenek přihlásit do soboty 14. dubna.

Spustit audio