Filip Zejda: Najednou bylo kolem bílo, prosil jsem Boha o pomoc

22. leden 2013

Hostem dopoledního Tandemu Tamary Peckové byl pilot - instruktor Filip Zejda. Odmalička ho lákaly motory a také letadla a létání. Poprvé se do vzduchu dostal na rogalu. „Chtěl jsem si to vyzkoušet, ale nějak se to zvrtlo. Vítr mě vynesl a najednou jsem byl v sedmi metrech. Dostal jsem se do vývrtky, spadl jsem do pole a měl jsem hlínu úplně všude, v nose, v uších a byl jsem dost otřesen."

V současné době provozuje leteckou školu, své žáky připravuje na rizikové situace. „Hodně trénujeme nouzová přistání, vypnu magnet, motor přestane fungovat a jen plachtíte. Musíte si poradit i v této situaci."

Kromě titulu pilot - instruktor je také pyšný chovatel ovcí. „Někdo se o přistávací plochu postarat musí. Malý problém je v těch exkrementech, nelíbí se to i některým klientům a občas se to dostane i do letadla, to pak musím čistit." Nepletou se ovce na přistávací dráze? „Musíte udělat nízký přelet, ony se rozutečou, krásně přistanu a pak stačí ovce zahnat do ohrady."

Za to, že se stal pilotem-instruktorem vlastně vděčí příhodě, ve které hlavní roli sehrála záchodová mísa. Jak moc? Poslechněte si celý Tandem v přiloženém zvuku. Průvodcem byla Tamara Pecková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio