Markéta Bednářová: V knize nesu na trh svoji duši

29. listopad 2013

„Měla jsem škaredé halucinace, měla jsem pocit, že mě rozřezávají na kusy. Cítila jsem to i s tou bolestí. Jste mimo realitu, v hlavě se toho děje strašně moc. Přesto si pamatuju, jak doktor říká, že jsem apatická, že návštěvy nemají cenu,“ nechala nahlédnout do stínů za zrcadlem v úvodu Tandemu Markéta Bednářová, pacientka s psychiatrickou diagnózou.

První ataka udeřila v Itálii, kde se Markéta chtěla naučit německy. „Vzpomínám si na to jen útržkovitě, přišlo to nečekaně. Řvala jsem nesmyslné věci, měla jsem pocit, že mě pronásledují mimozemšťané. Tatínka jsem sice poznala, ale jen si pamatuju, jak mi tepaly spánky,“ popisuje první setkání s nemocí Markéta Bednářová.

První epizoda měla maligní formu, Markétě šlo o život. Odstupem času si myslí, že roli sehrálo její ego. Chtěla být nejlepší, chtěla udělat státnice z němčiny. Spánek jí připadal nepodstatný. Mnoho dní nespala, nejedla, po nocích se učila. „Já myslím, že ta nemoc mě zachránila, asi bych vyčerpáním umřela.“

Přesná diagnóza zní: schizoafektivní psychóza s maniodepresivními stavy. „Když jsem se poprvé dozvěděla o této diagnóze, bylo to strašné. Zaslechla jsem to vlastně od rodičů.“ Tři měsíce ležela v třebíčské nemocnici, když ustaly halucinace a vrátila se do reálného světa, celý personál měl velkou radost. „Ještě si pamatuju tatínkův smutný pohled, kdy mě dávali ve svěrací kazajce do sanitky a pak už nic,“ vzpomíná Markéta Bednářová.

Když jsem pochopila, že jsem nemocná, začali z toho všichni profitovat

Odmítala přijmout fakt, že je nemocná. Nastoupila do zaměstnání, byla úspěšná, budovala kariéru, jenže nemoc po dvou letech udeřila znovu. „To, že jsem nemocná, mi pomohl pochopit až psycholog Martin Šťastný a doktorka Jitka Dočekalová. Do té doby jsem se v tom plácala.“ Trvalo to dlouho, byl to pomalý a postupný proces.

„V momentě, kdy jsem pochopila, že jsem nemocná, kdy jsem pochopila, že tohle není konečná a že to můžu nějak uchopit, začala z toho profitovat rodina a hlavně já.“

O své nemoci Markéta Bednářová napsala knihu Ve stínu za zrcadlem aneb o životě s psychózou. Spoluautorkou je Libuše Horká. Psala ji hlavně pro sebe. „Pro mě to byl lék. Chtěla jsem jí napsat i pro ostatní psychicky nemocné lidi. Aby pochopili, že se tou cestou dá jít. Já mám závažnou diagnózu, přesto žiju plnohodnotný život, který je krásný,“ uzavírá Markéta Bednářová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio