Poslouchat povídání válečného veterána bylo nehorázně zajímavé

8. květen 2014

„Za co jsem získal ocenění Mladý patriot? To bych taky rád věděl,“ skromně podotkl učitel angličtiny na Gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě Josef Dvořák, který byl tímto titulem oceněn letos v lednu. „Nejzásadnější počin, který jsme dělali a za co jsem ocenění získal, bylo asi připomenutí Dne válečných veteránů,“ myslí si pedagog, kterého do Tandemu k Tamaře Peckové doprovodili jeho studenti Lukáš Veselý a Marek Holeček.

Josef Dvořák během povídání několikrát připomněl, že ocenění, které uděluje Asociace nositelů legionářských tradic spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu, si zaslouží ještě kolega dějepisář Pavel Peňáz a také studenti dvou ročníků, kteří se na projektu podíleli.

O ocenění jsem se dozvěděl při předvánočním nakupování

O tom, že bude oceněn, se dozvěděl při předvánočních nákupech v Brně. „Manželka nakupovala a já jsem dělal nosiče, to asi všichni mužští znají a najednou mi zvoní telefon a tam mi paní z Asociace nositelů legionářských tradic oznámila, že budu Mladý patriot,“ směje se kantor Josef Dvořák.

Předávání cen bylo pro Josefa Dvořáka velký zážitek. Proběhlo posledního ledna na pražském botelu Albatros: „Když tam sedíte vedle opravdových válečných veteránů druhé světové války, piloty, kteří létali v Britském královském letectvu, je to skutečně zahanbující a klesá na vás bázeň,“ popisuje Josef Dvořák, Mladý patriot.

Poppy day v učebnici angličtiny

Celý příběh začal v hodině angličtiny před dvěma lety, když Josef Dvořák se studenty narazil v anglické učebnici na článek o Poppy Day. „Studenti nevěděli, co to je a já si tehdy vzpomněl na svůj studijní pobyt ve Velké Británii, kde jsem potkával mnoho lidí, kteří nosili v klopách červenou květinu a vůbec netušil, oč se jedná. Vlčí mák je symbolem Dne válečných veteránů, který si připomínáme 11. listopadu,“ vzpomíná na jednu ze svých hodin Josef Dvořák.

30 milionu vlčích máků se ročně prodá ve Velké Británii, výtěžek z prodeje pomáhá válečným veteránům a jejich rodinám. Po této hodině angličtiny Josef Dvořák vyhledal informace a narazil na Asociaci nositelů legionářských tradic, pro sebe a své studenty tehdy objednal 50 vlčích máků.

Slavit Den válečných veteránů je důležité

Zadal studentům úkol: vypracujte práci na toto téma, proč připomínat Den válečných veteránů - Den vlčích máků. Jeden z nich, Lukáš Veselý se v Tandemu přiznal, že ho to ze začátku moc nebavilo: „Vybral jsem si význam a oslavu Dne válečných veteránů u nás a v Británii. Můj bratranec byl na vojenské misi v Afghánistánu, vnímám ho teď úplně jinak.“

Marek Holeček v rámci úkolu zjistil spoustu věcí o letcích RAF. „Taky jsme se na jedné besedě setkali s veteránem Emilem Bočkem, který působil ve Velké Británii. Tihle lidi jsou vzácní, při jeho povídání nikdo ani nedutal. On mluvil fakt nehorázně zajímavě,“ vzpomíná osmnáctiletý student Marek Holeček.

V závěru se oba studenti přiznali, že jejich generace není příliš vlastenecká a díky ze začátku nepříjemnému úkolu se jejich pohled na válečné veterány změnil. „Čím víc jsme o tom všem začali zjišťovat, začalo nás mrzet, že si náš národ necení veteránů,“ uvažuje sedmnáctiletý Lukáš Veselý.

„Profese učitele není o tom, abyste stihl studenty naučit všechnu látku za každou cenu. Je to o předání nějakých hodnot, ať už si je člověk nese v sobě sám nebo ať už je generuje společnost z minulosti. To ke kantořině patří taky. Je to dobře investovaný čas a já toho nelituju,“ uzavírá novoměstský angličtinář Josef Dvořák, nositel ocenění Mladý patriot.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio