Čechům zkazily historii melouny. Projev na toto téma mu pomohl uspět mezi českými řečníky

11. červen 2014

Od svých rodičů často slýchá, že mu není rozumět. S tímto názorem určitě nesouhlasí patnáct profesionálů, kteří Jaromíra Chroustovského z novoměstského gymnázia ocenili jako třetího nejlepšího řečníka v České republice. Jaromír uspěl v soutěži Young Demosthenes. O své melounové řeči byl se svými učitelkami Evou Řádkovou a Kateřinou Šteidlovou povídat v Tandemu Tamary Peckové.

Soutěž Mladý Demosthenes je určena žákům druhých stupňů základních škol a studentům gymnázií. Jedná se o dovednost v řečnictví. Jsou daná všeobecná témata, ze kterých si studenti mohou vybrat a pak na toto téma přednesou před porotou projev dlouhý minutu až dvě. Jaromír Chroustovský prošel od školního kola až k celostátnímu. Tam obsadil třetí místo ve své kategorii, ocenění získal také za originalitu svého tématu.

„Mně dvě minuty připadaly krátké. Musel jsem se hodně soustředit na to, co chci říct. Abych to stihl,“ vzpomíná na svůj projev Jaromír Chroustovský.

Melouny si pamatuje už hodně dlouho

Do soutěže se přihlásil už potřetí. První dva ročníky vzal spíše jako srandu. „Zaměřil jsem se více na originalitu tématu. Mé téma pojednává o tom, že Čechům zkazily historii melouny. Tato zákeřná rostlina skolila Albrechta Habsburského a tím nám zkazila historii, protože po Albrechtovi už to s námi jelo jako na běžícím páse.“

„Když se Albrecht Habsburský vracel z tažení z Uher proti osmanským Turkům, tak si dal melouny a z nich dostal úplavici. Za dva dny umřel. Takovou spojitost mají melouny s naší historií,“ vypráví Jaromír Chroustovský, který uspěl v celorepublikovém kole soutěže řečníků Mladý Demosthenes.

Je to o odvaze

O historii se zajímal od dětství, na fakt o melounech a Albrechtu Habsburském narazil jako malý v knize Panovníci českých zemí. Když vymýšlel téma svého projevu, na tenhle historický střípek si vzpomněl. „Projev jsem napsal za deset minut. Velikost písma byla 18 a text byl asi přes půl stránky. A napsal jsem ho den před soutěží,“ směje se Jaromír Chroustovský.

„Největší úskalí této disciplíny je v tom, že struktura je celkem pevně daná v paměti řečníka, on má obavy, aby neodbočil z těch slov, tak jak jsou naskládána. Tam je také prostor pro improvizaci a také pohotovost toho řečníka,“ vysvětluje profesorka Eva Řádková.

Se způsobem projevu Jaromírovi pomohla učitelka Kateřina Šteidlová ze Základní umělecké školy v Novém Městě na Moravě. „Zaměřili jsme se na technickou stránku. Aby téma bylo podpořeno v projevu. Trošku jsme upravili Mírův projev. Snažili jsme se, aby byl při projevu v kontaktu s diváky, aby si uměl užít pauzu, aby dýchal tam, kde dýchat má a aby jeho projev byl suverénní.“

Jaromíra Chroustovského čeká ještě zářijové mezinárodní kolo soutěže Young Demosthenes.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio