Šípky, hrušky, bylinky, zázvor – to všechno patří do podzimních šťáv

27. říjen 2011

Ivu Georgievovou, znalkyni ajurvédy, letos baví chystání zdravých šťáv z toho, co nám právě roste v přírodě nebo na zahrádce. Ve čtvrtek se s námi podělila o recepty hned dvou sirupů, a také vynikající křenové pomazánky.

Navíc voňavou hostinu přinesla i do studia, aby bylo jasné, že to, co je zdravé a snadné na přípravu, může i skvěle chutnat. Na tvarohovou pomazánku je nejlepší kvalitní plnotučný tvaroh, nešizené pomazánkové máslo (mělo by být ze šlehačky) a čerstvě vykopaný a nastrouhaný křen, nejlépe z vlastní zahrady. Smícháte, osolíte, pokapete citrónovou šťávou a můžete servírovat. Šťávu si připravíte z oloupaného citronu, zázvoru, kardamomu a sušených bylinek. Zalijete horkou vodou a necháte vyluhovat, dosladíte medem. Na jinou zas potřebujete hruškový džus připravený doma, kardamom a třtinový cukr. Olizovat se budete až za ušima.

0:00
/
0:00
Spustit audio