Aerobik je skvělý sport, který dává radost. Proto má klub víc než stovku malých děvčat, pochvalují si v Chotěboři

20. listopad 2015

Snad každá druhá školačka v Chotěboři chodí na aerobic. Jinak si lze jen těžko vysvětlit, že sportovní klub Buttula Chotěboř má víc než stovku malých členek. „To je jednoduché. Aerobik je úžasný sport, který nám všem dává radost. A zároveň starší děvčata od nás mají titul mistryň republiky v pódiových skladbách a také dobrá umístění ve sportovních soutěžích. A když ty menší vidí, že někdo vyhrává a je úspěšný, tak chtějí cvičit taky,“ uvažovala o důvodech velkého rozmachu chotěbořského aerobic klubu jeho předsedkyně Šárka Jiránková.

Ten sportovní soutěžní aerobik měl svoji zlatou éru v 90. letech minulého století. V poslední době se do popředí dostávají spíš veřejné soutěže, při kterých lektor na pódiu předcvičuje a soutěžící se snaží co nejlépe sestavu zopakovat. Takové soutěže nesou označení master class. „Už dříve jsme závody v aerobikovém master class v Chotěboři pořádali. Potom zhruba na deset let ta chuť něco organizovat vymizela. V letošním roce, právě díky Aničce Sabolové opět závody pořádáme,“ vysvětlila Jiránková.

Do aerobiku se v Chotěboři pouští plno děvčat

Je obdivuhodné, kolik malých holčiček se hýbe v jednotlivých oddílech chotěbořského klubu. „Závodnic je asi tak padesát. A pak máme ještě další desítky členek v oddílech, které se nezapojují do soutěží,“ počítala Sabolová. „A máme taky jednu hodinu týdně, jen jako pohybovou průpravu. To je malý oddíl Buttuláčci, kam chodí děvčátka, která zatím nechtějí závodit, ale jen se protáhnout,“ přidala Šárka Jiránková.

Různé druhy aerobiku podle věku a zájmů různých lidí

Aerobik se dá cvičit hodně dlouho. „Se závoděním většinou lidi končí kolem třiceti let, ale docházet na hodiny pro veřejnost a zacvičit si pro radost může každý, komu to zdraví dovolí. Záleží i na druhu cvičení. Kromě klasického sportovního aerobiku existují různé taneční varianty nebo naopak méně složité obsahující víc posilování. Taky máme hodinu body balance, která zapojuje vnitřní svaly. Ty jsou zodpovědné za správné držení těla. Právě hodinu body balance mohou zvládnout i starší nebo méně pohybliví lidé,“ pozvala Šárka Jiránková.

Do začátku jsou potřeba jen dobré boty

Když chtějí holčičky začít s tancováním na hudbu, stačí jim kraťasy, tričko a pevné boty. První kroky k aerobiku udělají i v základním oblečení. Až začnou brát tenhle sport vážně, tak přijdou výlohy. Třeba dresy si necháváme šít na míru podle vlastních návrhů, které odrážejí téma skladby,“ přiblížila Šárka Jiránková.

Víc o chotěbořském klubu najdete zde.

Spustit audio