Baseballisté jsou mimořádně pověrčiví, když nemají svou pálku, prý nemůžou vyhrát

21. červenec 2014

„Mám vždycky stejnou helmu, pojmenovanou pálku, před odpalem dělám naprosto stejné pohyby, na pálce mám stejné lepidlo,“ prozradil v tandemu na Regionu svůj recept na sportovní úspěch český baseballový reprezentant v kategorii do 21 let Adam Hajtmar.

„Někteří hráči mají dlouhé rukávy i ve vysokých teplotách, jiní mají svá oblíbená potítka, všichni stejné barvy, protože na to dbáme, abychom vypadali stejně. Jsme v tom dost pověrčiví,“ doplňuje devatenáctiletý hráč klubu Draci Brno.

Adam jezdí už odmalička po turnajích po širém světě. „V devíti letech jsem se dostal do výběru na Mistrovství Evropy v Moldávii, ale rozbrečel jsem se a tehdy jsem odmítl odjet. První zahraniční cestu jsem zvládl v 11 letech a od té doby jsem byl v mnoha zemích,“ prozradil Adam Hajtmar.

Společně s hráčem brněnských Draků přišel do studia Regionu také druhý z českých reprezentantů do jedenadvaceti let, Jakub Ondráček. I on procestoval s pálkou kus světa. „Byli jsme v Jižní Koreji na mistrovství světa, na Tchaj-wanu na mistrovsví světa, v Americe, v Holandsku v Itálii, bylo to už hodně míst,“ prozrazuje Jakub Ondráček.

„Baseball je v tomhle výjimečný sport a těch možností vyjet do zahraničí je opravdu hodně,“ hodnotí osmnáctiletý Jakub. „Myslím, že tohle je na baseballu velká výhoda“. Přestože zcestoval už řadu zemí, během povídání se Adam Hajtmar přiznal ke svému srdečnému vztahu k Vysočině. „Naše rodina má už řadu let na Studnicích ve Žďárských vrších chalupu, a to je moje nejoblíbenější místo na světě. Už jsem byl v hodně zemích, ale lepší místo jsem zatím nenašel,“ vyznal se z lásky k Novoměstsku Adam Hajtmar.

Oba hráči budou reprezentovat Českou republiku na Mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Třebíči. V termínu 22. - 27. července ho uchystali v třebíčském Areálu Na Hvězdě členové tamního klubu Nuclears. „Letošní mistrovství se chystá už docela lehce, protože máme zkušenosti s pořádáním podobných akcí z minulých let. Samozřejmě nejtěžší bylo to první pořadatelství. Tam jsme ještě spolupracovali s brněnskými Draky. A letos je to pro nás malá premiéra, protože poprvé chystáme celé mistrovství bez podpory z Brna,“ vysvětlil Robert Vávra z třebíčského klubu Nuclears.

Brno je dlouhodobě baseballovým centrem České republiky. Mistry republiky se každoročně už od začátku 90. let minulého století stávají hráči právě z moravské metropole. Proč? „Tak na tuhle otázku se opravdu těžko odpovídá, možná je to tím, že kluby v Brně mají dostatek peněz na zaplacení hráčů ze zahraničí,“ uvažuje Adam Hajtmar z klubu Draci Brno. Podle Roberta Vávry nejde o otázku delší historie. „Tradice je delší v Praze, ale baseball na jižní Moravě patří v posledních letech na špičku v rámci České republiky a to už od mládežnických kategorií,“ vysvětluje Vávra.

Důkazem toho je i pořádání Mistrovství Evropy hráčů do 21 let v Třebíči. „Na turnaj dorazí mužstva z Ruska, Litvy, Ukrajiny, Rakouska a Slovenska, zápasy začínají každý den v 10:30, ve 14 hodin a nejlepší čas, to znamená půl šesté odpoledne, má k zápasům vyhrazený český tým. Finále je naplánované na nedělní druhou hodinu odpolední,“ zve diváky Robert Vávra. Dodává, že výtěžek ze vstupného je kompletně určen na výstavbu mládežnického hřiště v areálu Na Hvězdě v Třebíči.

Spustit audio