Broučci Jana Karafiáta jsou první českou knihou pouze pro děti, vychází už 140 let

26. září 2016

Dva roky se Daniela Růžičková intenzivně věnovala studiu ilustrací knihy Jana Karafiáta Broučci. „Naše generace má většinou doma Jiřího Trnku, byl vydán v roce 1968. Je to nejznámější a vůbec nejkrásnější vydání. Bylo ohodnoceno v roce 1969 jako nejkrásnější ilustrace na světě. Jiří Trnka za Broučky obdržel nejvýznamnější ilustrátorské ocenění, cenu Hanse Christiana Andersena,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni Daniela Růžičková.

Autorka výstavy Karafiátovi Broučci, která je k vidění v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, upozornila, že kniha vychází už 140 let. „Za tu dobu máme kolem 100 vydání pouze v českém prostředí. Na sto vydání vychází zhruba čtyřicet ilustrátorů.“

První vydání Broučků působilo depresivně, vypadalo jako parte

Daniela Růžičková, kurátorka výstavy Broučci Jana Karafiáta

Kniha Broučci je v českém kulturně-historickém kontextu první původní českou autorskou knihou pouze pro děti. „Symbióza textu a obrazu se uskutečnila skutečně v Broučcích až v roce 1902 za ilustrací Vojtěcha Preissiga,“ vyprávěla Daniela Růžičková.

Jan Karafiát Broučky poprvé vydal v roce 1876 bez ilustrací. „Bylo to strohé, malinké, osminkové vydání, asi deset centimetrů na deset centimetrů. Text byl velmi jednoduchý, nebyl členěn do kapitol, byl ještě černě orámován, působil velmi depresivně, vypadal jako parte. V tehdejší době to bylo normální. Vydal ho anonymně a na vlastní náklady,“ popsala úplně první vydání Broučků Daniela Růžičková.

Z Broučků předčítala na dívčí škole při výuce ručních prací

O ilustrované éře se mluví jako druhém životě Broučků. „Knihu po Karafiátově vydání zaznamenaly pouze evangelické kruhy a téměř zapadla, stal se z ní ležák, jak bychom dnes řekli. Na konci 80. let devatenáctého století ji úplně náhodou v jednom knihkupectví objevil spisovatel Jan Herben. Byl uchvácen slohem, novým stylem, jednoduchostí, bál se s tím ještě vystoupit. Dal Broučky přečíst své tehdejší přítelkyni. Ta učila na dívčí škole ruční práce a děvčatům při vyučování z Broučků předčítala,“ usmívá se Daniela Růžičková.

Knihu poslala do světa až recenze Herbenova přítele Gustava Jaroše v časopise Čas o několik let později. „Nastal boom, druhé a třetí vydání vyšlo stále bez uvedení autora. Jan Karafiát se přihlásil až po čtvrtém vydání v roce 1903. Ze začátku měl zřejmě radost, ale pak se to rozjelo příliš, nemyslím si, že by z toho byl Karafiát nadšený,“

První ilustrovaní Broučci jsou černobílí

Ilustrované Broučky úplně poprvé vydalo nakladatelství Dědictví Komenského. „Oslovili mladého nadějného výtvarníka Vojtěcha Preissiga, který měl zahraniční zkušenost, v té době žil a pracoval v Paříži. Měl velmi těžkou práci, zpodobnit světlušku tak, aby zaujala dětského čtenáře a zároveň aby se neodchýlil od svého rukopisu. Nehledě na to, že musel vytvořit knihu jako celek, i po grafické a typografické stránce,“ upozorňuje Daniela Růžičková.

Kopie prvních ilustrací Broučků jsou na výstavě Broučci Jana Karafiáta také k vidění. „Nejsou barevné, podléhají typické secesní ilustraci, lemují je nádherné secesní bordury, vyhrál si s každým listem, každý zdobí jiné bordury, rostlinný ornament. Jsou nádherné,“ upozorňuje Daniela Růžičková a dodává, že celkem je na výstavě v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě k vidění dvacet různých ilustrací Broučků Jana Karafiáta.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio