CD vítěze letošní Porty vyjde v krásný slunečný den, možná v pondělí a třeba v lednu. Ale vyjde

25. říjen 2016

Polo-etno-folk s prvky jazzu a latiny, takhle před časem označil nějaký novinář hudební styl letošních vítězů Porty. Z jubilejního 50. ročníku si cenu nejvyšší odnesla jihlavská skupina Rendez-fou. Ve složení Jan Fous, Jana Gregárková a David Vacula. „Tahle definice není od nás, někdo jí řekl a šíří se vlastním životem. Díky ní jsme si říkali, co vlastně hrajeme? Nakonec jsme zjistili, že prostě muziku,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Jan Fous.

„My si to užíváme pořád, ještě jsme se z toho nevzpamatovali,“ popisuje vítězné pocity zpěvačka Jana Gregárková. „Zvláštní na tom je to, že náš osobní pocit z toho samotného výkonu byl špatný, že zvuk byl naprosto otřesnej a že nemáme šanci na nic a ve finále to dopadlo tak, že jsme to vyhráli.“

Pocity muzikanta nikoho nezajímají

Pocity muzikanta prý nikoho nezajímají. „To je tvrzení mezi zvukařema, nazvuč to, dobrý a jedem. Sice se nám zdál blbej zvuk, ale ven to šlo hrozně hezky, když jsme to viděli ze záznamu, fungovalo to dobře. Že byl blbej zvuk na podiu, měli nějaký technický problém. Je to hodně nekomfortní, ale shodou okolností to klaplo a byli jsme dobří,“ usmívá se Jan Fous.

Jan Gregárková jeho slova potvrzuje. „Vždycky to rozhodí. Zvlášť když jste po krásném koncertu, kde máte čas vše ozvučit a doladit. To pak přijdete před mikrofon, zazpíváte a je to prostě ono, tam už nemusíte dodávat nic. Pak přijdete na akce, viz festivaly, kde mají páni zvukaři moc práce. Střídá se tam jedna kapela za druhou, bicí nebicí, kytara, ten je potichu, ten víc nahlas, nemají to jednoduché,“ vysvětluje zpěvačka.

Jan Fous, kapela Rendez-fou

Jestliže je zvuk špatný a vy se cítíte špatně, moc si to člověk neužije

O to je prý těžší na takové soutěži jako Porta zazpívat dobře tři písničky, které mají každá jinou atmosféru. „Aby to klaplo, je potřeba, aby komunikoval interpret s publikem, které ho chápe a jestliže je ten zvuk špatný a vy se cítíte špatně…moc si to člověk neužije,“ krčí rameny Jana Gregárková.

Proč tedy takové trápení skupina dobrovolně podstupuje? „Je to o kontaktech, potkáte nové lidi, nové tváře, nové kapely, padnete si do noty. My hrajeme v Mladé Boleslavi, vy byste se nám tam hodili. Díky tomuto výměnnému hostování hrajeme po celé republice,“ vypráví Jana Gregárková.

David Vacula, kapela Rendez-fou

David pracuje na tři směny, já podnikám, Jana je na mateřské dovolené

Rendez-fou se do finále letošního ročníku Porty probojovalo přes oblastní kolo ve Svitavách. „Jindy jsme prostě neměli společně volno. David pracuje na tři směny, já podnikám, Jana je na mateřské dovolené. Jediný společný volný termín bylo to svitavské kolo,“ vysvětluje Jan Fous.

Výslovnost jména kapely je rande fu a ne rande fou, jak by se mohlo zdát. „Ne, podobnost s mým příjmením Fous je opravdu náhodná. Fou je francouzské slovo a znamená blázen, a vyslovuje se fu,“ vysvětluje muzikant Jan Fous. V současné době pracují už třetí rok na novém cédéčku. Kdy vyjde? „Bude to krásný slunečný den, možná bude pondělí a třeba to bude v lednu,“ směje se Jana Gregárková. „Ale určitě vyjde, sedm písní už je nahraných, teď se dohadujeme o hostech,“ doplňuje Jan Fous.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio