Čestné místo na výstavě mapující 125 let muzea v Jihlavě má nejnovější exponát. Vycpaný vlk z D1

19. říjen 2017

Podle ředitele Muzea Vysočiny Jihlava Karla Malého se nedá s určitostí říct, kdy jihlavské muzeum vzniklo. „Od roku 1887 do 1895 každý rok proběhla nějaká událost, kterou bychom mohli považovat za založení muzea. Když to trošku odlehčím, datum založení jsme stanovili my,“ smál se v Dobrém dopoledni ředitel Karel Malý.

„Má to reálný základ, první úvahy o založení muzea v Jihlavě se datují do roku 1887, pak přes různé peripetie to dospělo do roku 1892, kdy se oficiálně úředně ustavil Muzejní spolek. To je instituce, která muzeum začala nějakým způsobem zakládat, takže my to datujeme do roku 1892,“ vysvětluje volbu právě tohoto letopočtu Karle Malý.

Češi do té doby v německém Muzejním spolku vyvolali velké bouře

Jihlava jako německé město nemohla mít jiné muzeum, než německé. „Němectví se historií táhlo celou dobu. Bylo zaměřeno na dokumentaci německého fenoménu a němectví tady v Jihlavě a na Jihlavsku. Až dlouho po vzniku republiky, ve dvacátých letech, městské zastupitelstvo rozhodlo, že v Muzejním spolku budou také Češi. To vyvolalo velké bouře, německá část spolku podávala stížnosti na různých úrovních, řešilo se to až na ministerstvu. Nicméně stížnosti byly zamítnuty, a od této doby už muzeum není striktně německé,“ vypráví Karel Malý.

První sbírkové předměty jsou vlastně z doby, kdy ještě ani Muzejní spolek neexistoval. V roce 1889 daroval mecenáš Barnabáš Weiss městu sbírku obrazů a grafik. „To byl asi jeden z důvodů, který vedl později ke vzniku muzea, bylo potřeba se o dar nějak postarat. Z větší části je máme ve sbírkách dodnes.“

Všichni se špičkujeme, čí exponát zaujímá na výstavě čestné místo

Pracovníci jihlavského muzea výstavu k 125. výročí založení připravovali asi čtyři měsíce. Z těch nejstarších exponátů, které se jako první dostávaly do sbírek, jsou v muzeu k vidění třeba ukázky z rozsáhlé ornitologické kolekce z Dahlbergovy sbírky a také nerosty, ty se dostávaly do sbírek mezi prvními. „Želený květ, což je takový krásný alabastrově bílý keříčkovitý nerost z Rakouska,“ usmívá se původně geolog Karel Malý. „Kdybych si tam prosadil víc ze svého oboru, to by mě kolegové hnali,“ směje se Karel Malý.

Karel Malý, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava

Ale to je prý docela zajímavý fenomén, který se při přípravě takto mezioborových výstav často vyskytuje. „Všichni se špičkujeme, samozřejmě v dobrém, čí exponát, ze sbírky kterého kurátora je na výstavě ten top, který by měl být na tom top čestném místě. Čestné místo zaujímá sražený vlk z dálnice D1. Na výstavě o vzniku muzea nej místo zaujímá nejnovější muzejní exponát,“ usmívá se Karel Malý.

Jak poznáte nejvzácnější? Z jakého hlediska? Podle ceny? Historické hodnoty?

Který exponát je v muzeu nejcennější? „Na to vám nemůžu odpovědět, to je strašně složitá otázka. Jak poznáte nejvzácnější? Z jakého hlediska? Podle ceny? Historické hodnoty? Abych uvedl nějaký příklad, zůstanu u své profese, svého času jsem se víceméně náhodou dozvěděl, jaké jsou burzovní prodejní ceny úlomků stonařovského meteoritu. My máme meteorit, který váží jeden a půl kila, když jsem si to přepočítal, tak jsem ten kus při vší úctě k návštěvníkům okamžitě stáhnul z expozice a zavřel do trezoru, protože se bavíme o desítkách milionů korun.“

Expozice, která připomíná 125. výročí založení jihlavského muzea, bude otevřena až do 12. listopadu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.