Chceme, aby veřejnost víc vnímala válečné veterány, říkají novoměstští studenti

21. září 2015

Studenti 4. A novoměstského gymnázia jsou Extra třída. Hana Bojanovská, Milan Kocanda a Petr Zítka o Extra třídě povídali v Dobrém dopoledni. „Extra třída je o tom, aby děti ve škole jenom neseděly a tupě nezíraly na svého učitele,“ zkusil tenhle projekt představit Milan Kocanda. „Pan učitel Dvořák nám o tom řekl, taky nás upozornil, že si to musíme rozhodnout sami, jestli tomu chceme věnovat náš volný čas,“ vzpomíná Milan Kocanda.

Petr Zítka vyprávěl, že na začátku byla jen hrstka studentů z anglické skupiny pana učitele Josefa Dvořáka, který studenty do Dobrého dopoledne doprovodil. „Nakonec jsme v tom skončili jako celá třída a každý nějakým způsobem přispěl svou troškou do mlýna.“

Chtěli připomenout novoměstské válečné hrdiny

Studenti si pro své bádání a svůj projekt vybrali osudy novoměstských válečných hrdinů první i druhé světové války. „Bylo to celkem jasné, vzniklo to ze Dne válečných veteránů, který jsme si akcí připomínali loňský rok. Napadlo nás, že bychom připomněli novoměstské válečné hrdiny. Že bychom se o nich chtěli něco dozvědět,“ vypráví Hana Bojanovská.

Museli nejdříve vybrat konkrétní osobnosti, nakonec jich bylo šest. „Některé byly slavné, některé jsme se snažili najít v našich rodinách, což bylo horší, ale nakonec se to povedlo. Taky jsme se dohodli, že to budou tři osobnosti z první a tři z druhé světové války. Bylo to o tom, kolik je o kom informací. Snažili jsme se, aby například nebojovali na stejných frontách,“ popisuje začátek celého projektu Milan Kocanda.

Na konci jejich bádání byla výstava v Horáckém muzeu

Na začátku si řekli, co vlastně chtějí, jak výsledek své práce zveřejní. „Věděli jsme, že chceme práci představit formou plotrů v novoměstském muzeu. Věděli jsme, že natočíme medailonky o veteránech. Povedl se nám uskutečnit také flash mob, kterým jsme z novoměstského náměstí zvali na vernisáž naší výstavy do Horáckého muzea,“ vyjmenovává Petr Zítka.

Hana Bojanovská, Milan Kocanda a Petr Zítka – studenti gymnázia v Novém Městě na Moravě

Ve třídě si rozdělili jednotlivé osobnosti. „Nejdřív jsme museli jet do archivu ve Žďáře nad Sázavou. Tam nám hodně pomohl pan Vít Křesadlo, taky jsme kontaktovali jejich příbuzné, hodně informací se nám podařilo najít na internetu. Byli jsme v muzeu a v galerii v Novém Městě na Moravě,“ vypráví Hana Bojanovská.

Výstavu vám klidně půjčíme

A právě výstava je putovní. „My jsme jak naše plotry, tak medailonky, které samy děti natočily, půjčit jiným školám nebo institucím, kdyby někdo chtěl. Dokonce jsme ji tak koncipovali na samém začátku,“ upozorňuje učitel Josef Dvořák a dodává, že do Extra třídy se mohou přihlásit i jiné školy.

A co celou prací chtějí patnáctiletí studenti říct ostatním? „Chceme, aby veřejnost víc vnímala válečné veterány a padlé ve válkách a aby se o tom celkově více mluvilo a vědělo, protože ty hrůzy, co tam probíhaly, to já osobně nechci, aby se opakovaly. Možná i trochu na výstrahu jsme to dělali, aby si lidi uvědomili, jak to ve válkách bylo hrozné,“ říká Milan Kocanda.

Hana Bojanovská, Milan Kocanda a Petr Zítka – studenti gymnázia v Novém Městě na Moravě
autor: Tamara Pecková
Spustit audio