Co vidí opilý člověk? To vyzkouší děti na vlastní kůži v opileckých brýlích

30. září 2015

Chcete vědět, jak se budete cítit, až vám vypoví službu klouby? Až se vaše kolena nebudou moci ohnout? Nebo až vás osteoporóza předkloní hodně hluboko? Nechte se navléci do gerontoobleku. „Simulace stáří je určena pro mladé lidi. Je to demonstrace nepříjemných pocitů seniora. Aby si mladí lidé uvědomili, jak těžké je vyjít do schodů, když to zkrátka klouby nedovolí,“ představila pomůcku Ilona Loužecká z oblastního spolku Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě v Dobrém dopoledni.

Simulace stáří omezí vaše každodenní pohyby. „Máme velice pozitivní reakce od studentů. Najednou si uvědomí, že ten senior by po těch schodech strašně rád prošel rychleji, ale prostě mu to nejde. Říkají, že si to obracení očí v sloup příště odpustí, když vidí, že to není vůbec jednoduché. Skvělé reakce jsou od učitelů,“ vypráví Ilona Loužecká.

Studenti díky gerontoobleku mění názor na seniory

Simulátor stáří v Havlíčkově Brodě poprvé použili loni na akci Na vlastní kůži. To si gerontooblek ještě museli půjčit v Pardubicích, teď je díky daru od města v majetku havlíčkobrodského Červeného kříže. „My jsme loni začali s touhle akcí ještě společně s Fokusem a také sociálními službami Havlíčkova Brodu,“ vysvětluje Ilona Loužecká, proč oblek pořídili.

Moderátorka Tamara Pecková v gerontoobleku

A jaké jsou reakce mladých? „Tu klasickou zpětnou vazbu v pravém slova smyslu nemáme, ale asi to nějaký dopad má. Učitelky nás bombardují, abychom s oblekem přijeli na školu, aby si ho mohlo vyzkoušet co nejvíc dětí. Prý se po akci o pocitech se studenty baví a podle nich opravdu po téhle zkušenosti mění názor na seniory,“ usmívá se Ilona Loužecká.

Nakrájet okurku na kolečka? Nemožné

Na oblek se prý stojí velká fronta. Pracovnice Červeného kříže jdou v simulaci stáří ještě dál. „Jsme schopni dát lidem na ruce speciální ortézy, a necháme si nakrájet na drobná kolečka třeba okurku. No, spíše to jsou špalíky, než kolečka. Ještě čekáme na speciální brýle, které zúží zorné pole a kdo má odvahu, tomu ještě dáme třeba špunty do uší,“ vypráví Ilona Loužecká.

Ilona Loužecká, Červený kříž Havlíčkův Brod

K dalším pomůckám, které při preventivních akcích mohou havlíčkobrodské organizace používat, jsou opilecké brýle. „Tyhle neurčuji přímé promile, které vypijete. Je to spíš, aby si děti vyzkoušely, co vidí opilý člověk. Není to o tom, jé, takhle vidím, když se opiju. Aby si k němu třeba nesedly do auta. Skutečně je používáme hlavně jako prevenci,“ vysvětluje Ilona Loužecká.

Rekord v resuscitování patří Havlíčkovu Brodu

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě je držitelem českého rekordu v nepřerušované resuscitaci na pěti resuscitačních modelech po dobu nejméně šesti hodin s největším počtem resuscitujících osob. „Pomohli nám studenti všech havlíčkobrodských škol. Rekord se podařil a máme 349 resuscitujících,“ usmívá se Ilona Loužecká.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.