Čtyři sta turistu na zimním srazu v Telči? To nic není, už jsme se postarali o třikrát tolik

27. leden 2015

V roce 1985 si nechal ušít „popradky“ a týden poté s nimi odchodil 130 kilometrů v Bulharsku. Bez jediného puchýře. „Vyhodil jsem je až v roce 2009, to už se opravdu rozpadaly. Samozřejmě byly mnohokrát opravovány. To ještě byli ševci, kteří uměli vyměnit vibram,“ zavzpomínal na zlatá turistická léta Vladimír Mazal v Dobrém dopolední Tamary Peckové.

V roce 1961 se Vladimír Mazal stal turistou. Maminka byla členka Sokola, jako chlapec chodíval do cvičení. „Během studia na gymnáziu jsem se dostal do turistického oddílu mládeže a už to bylo. Pochody byly velmi zajímavé. Dělali jsme výlety na Řásnou, kde jsme třeba nocovali. Nebo se dělaly noční pochody. Chodili jsme padesátku. Vycházeli jsme za světla z Telče, šli celou noc a za světla se zase do Telče vrátili.“

Tepláky a větrovka nám před padesáti lety stačily

Tehdy se šlo v teplákách a větrovce, na nohách měli mládežníci tenisky nebo sandály, když pršelo, musela stačit pláštěnka. „Jiné zabezpečení nebylo. A ještě chlebník. Ten už taky nemám, protože se rozpadl,“ vzpomíná Vladimír Mazal z Českého klubu turistu v Telči.

Co dělá turista v zimě? „Záleží na věku, na co si člověk troufne. Když je sníh, lyžuje se, ale poslední roky nám moc nepřeje. Tak se musí chodit. Speciální výbavu nemám, co se dá koupit v obchodě, aby to bylo levné. Nejlepší byly stejně popradky. V roce 1985 jsme jeli na Pyrin do Bulharska, nechal jsem si je s předstihem ušít a přišly mi týden před odjezdem. Celých 130 kilometrů jsem v nich ušel bez jediného puchýře,“ usmívá se Vladimír Mazal.

První zimní sraz turistů se konal už v roce 1931

V současné době Vladimír Mazal s kolegy z Telče pořádá 14. ročník Českého zimního srazu turistů. Ten úplně historicky první se konal jako lyžařský přebor v roce 1931. „To byl předchůdce zimních srazů. Ty trvaly do války a pak byla řada přerušena. Novodobější historie začíná v roce 1960. To byly v Československu založeny Celostátní spartakiádní zimní srazy turistů. Bylo jich sedm, konaly se jako spartakiády jednou za 5 let.“

V roce 1974 byl uspořádán první Český zimní sraz turistů v Jizerských horách a každé dva roky s nějakými přestávkami se opakoval, k této tradici se od roku 2000 konají taky mezinárodní zimní srazy. „Ty se dělají ve spolupráci s Polskem a se Slovenskem.“

Nikdo zimní sraz pořádat nechtěl, tak jsem se přihlásil

Kluby turistů v České republice jsou osloveny vždy na předcházejícím srazu, jestli by nechtěli uspořádat další ročník. „My jsme se to dozvěděli v Jilemnici před dvěma lety, sekce lyžařské turistiky neměla nikoho, kdo by další ročník udělal, tak jsem se nabídl, ani jsem se neporadil. Doma v Telči ví, že takové akce umím. V roce 1995 jsme pořádali akci Za posledním puchýřem, kde bylo 1200 lidí, tady bude jen čtyři sta, pět set. Takže to je snadné,“ směje se Vladimír Mazal.

Program 14. ročníku Českého zimního srazu turistů začíná v Telči 12. února. Každý účastník dostane mapy a možnosti tras, sám si může vybrat. „Celý program začíná třídenním pochodem přes Křemešník, Čeřínek, Špičák a poslední den si mohou návštěvníci vystoupit na Javořici. Také jsou připraveny trasy v okolí Telče od 12 do 20 kilometrů,“ nechává nahlédnout do programu 14. ročníku Českého zimního srazu turistů v Telči jeho hlavní organizátor Vladimír Mazal.
Další informace www.kcttelc.cz

autor: Tamara Pecková
Spustit audio