Cyklistika je u nás fenomén, to pomáhá pořadatelům z Nového Města dělat špičkové závody

19. květen 2017
Dobré odpoledne

Letos to je už po desáté, kdy parta kolem Petra Vaňka organizuje závody horských kol v Novém Městě na Moravě. Co začalo jako marketingová akce na podporu jedné značky horských kol, stihli přetavit v šesté pořádání světového poháru a jednou v mistrovství světa. Je před začátkem prvních letošních závodů světových pohárů připraveno? „Nějaké drobnosti ještě doladíme, ale před dnešním startem bude vše hotovo,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Něco jako bodovačka na dráze, to je Short track závod, který se pojede už v pátek. „Je to testovací závod jedné z disciplín, která by se mohla do budoucna stát oficiální další variantou závodu pro světový pohár. Mezinárodní cyklistická federace ho zná, má ho ve svých pravidlech. Popisuje ho jako závod na třicet minut až hodinu. Jede se na relativně krátkém okruhu, ne příliš těžkém, nicméně má na něm docházet a dochází k soubojům. Každé kolo je bodovací nebo prémiové. Jezdí se o pricemoney, je to závod dynamický, rychlý, krátký, hodně spurtů,“ popisuje Petr Vaněk páteční program.

Troufnu si tvrdit, že dvě stovky lidí jsou pořád stejné

Tým organizátorů se v průběhu let vyvíjel. Užší skupina lidí je podle Petra Vaňka stejná poslední tři roky. Celkem se o organizaci stará asi tři sta lidí. „Troufnu si tvrdit, že dvě stovky lidí jsou pořád stejné. Ta stovka se mění. Neznám je všechny, jsou to dobrovolníci, potkávám je na tratích jako maršály nebo na jiných místech. Mezi dobrovolníky jsou studenti, v sobotu ráno přijedou a v neděli odpoledne odjedou, ani je znát nemohu. Ale každý v rámci užšího organizačního týmu má pod sebou skupinu, kterou pochopitelně zná,“ usmívá se šéf organizačního výboru.

Petr Vaněk, šéf organizačního týmu MS horských kol v Novém Městě na Moravě

Letos se světový pohár v Novém Městě na Moravě jede po šesté. „Čtvrtý ročník už byl vlastně světovým pohárem, byl to takový pád do výšin. Řekli jsme si, že jednou chceme pořádat mistrovství světa, což se nám podařilo v loňském roce. My se snažíme každý rok něco vylepšit, letos je obtížné ve srovnání s loňským mistrovstvím, to bylo jiné. Když to srovnám s ročníkem 2015, jsou tam zase vylepšení. Zůstat stát na místě je krok zpět,“ uvažuje Petr Vaněk.

Proč se tak daří? Prostě máme cyklistiku rádi

Proč se tak daří? Proč se závodníci do Nového Města každý rok těší? „My máme ten sport rádi. Na závody koukáme ze dvou úhlů pohledu. Jednak sportovního a za druhé z úhlu byznysového. Bez té ekonomiky to nejde. Musí to být atraktivní pro partnery, bez nich takový závod nemůžeme zorganizovat. Jedno bez druhého prostě nefunguje,“ vysvětluje Petr Vaněk.

Je pravda, že organizátorům v České republice nahrává fakt, že cyklistika v téhle zemi je fenomén. „Já to tak vidím, tudíž i firmy jsou ochotné investovat do takové akce peníze. Ne všude v zahraničí to takhle funguje, jsou státy, kde větší jméno má silniční cyklistika, u nás má podstatně větší podporu horská cyklistika,“ uvažuje Petr Vaněk.

Všichni jsou natěšení, nadržení, chtějí už závodit

Zatím je přihlášeno čtyři sta padesát závodníků. „Světový pohár je první letošní závod, všichni jsou natěšení, nadržení, chtějí už závodit s těmi nejlepšími ze světové špičky, těch závodníků je opravdu hodně.“ Kromě dokonale upravených tratí je připraven také atraktivní doprovodný program i pro návštěvníky Vysočina arény v Novém Městě na Moravě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio