Díky dřevěné žertovné kopačce určené na oslavy umí jeho dcera zavazovat tkaničky

27. listopad 2014

Největší radost mu udělá, když na narozeninové party dostane oslavenec dárek z jeho dílny. Petr Dostál z Nového Města na Moravě vyrábí žertovné předměty už od roku 1997. Úplně první byla dřevěná zednická lžíce, na kterou si oslavenec zazvoní, když si chce s gratulanty připít.

Na začátku všeho byla karafa ve tvaru hroznového vína, kterou Petr Dostál dostal. „Moc se mi to líbilo, nic takového tady nebylo. Začal jsem se pídit, odkud je. Zjistil jsem, že z Maďarska, tak jsem je začal pomaličku vozit.“

Začínal s karafami ve tvaru hroznového vína

Půjčil si od tatínka škodovku 120, jel do Maďarska, koupil dvacet kousků, které prodal. Potom mu manželka vnukla myšlenku, že když má kamarády zedníky, ať udělá zednickou lžíci a bylo. „Sám jsem je začal vyrábět. Moje paní už tehdy podnikala, já jsem to zkusil taky. Manželka mě do toho zavrtala a mně se to zalíbilo, to byly moje začátky.“

Petr Dostál říká jde hlavně o fór, o vtip. „Na oslavách to funguje, takový dárek dostane oslavenec. Když dostane žízeň, tak si zazvoní, když dopije, tak si zazvoní. Lidi hrozně rádi pijí a zvoní,“ usmívá se autor zednické lžíce ze dřeva Petr Dostál. Právě tenhle výrobek se může pyšnit oceněním Vysočina regionální produkt®.

Hlavní je fórek

Zákazníci žádají novinky. „Fotbalisti, rybáři, myslivci, zedník. Jeden z toho musí mezi vašimi známými vždycky být. Kopačka, pruty pro rybáře, posedy, ty jsou hodně oblíbený a zednická lžíce. Ale novinka je na trhu docela rychle. Třeba míchačka, tu nemám. Zamícháme si , roztočíme kolo života, tam je to o fórku a pak už to jde. S mým kolegou se poradíme, jak to udělat, jsme ruční výroba, všechno je odtud. Za chvíli je nový výrobek na trhu. Důležitý je ten vtípek,“ popisuje způsob práce Petr Dostál.

Je vyučený strojař, ale miluje práci se dřevem. „Teď je to moje srdeční záležitost. Jsem v Novém Městě, utíkám do lesa, rozbíjím špalky. Dřevo je teplejší než to železo. Někdy mi dřevo vyloženě chybí. Mnohdy se zavřu do dílny a třeba do jedné v noci vyrábím, pustím si dobrou muziku, vypnu mobil a zapomenu na čas.“

Rum a vodku jsem nikdy nepil, zvyk změnila až medovina

Součástí jeho výrobků bývá alkohol, před metanolovou kauzou to byl hlavně rum a vodka, v současné době je to medovina. „Tu jsem objevil na mistrovství světa v biatlonu. Do té doby mi medovina nechutnala, vždycky mi slepila pusu, jak byla přislazovaná, ale pan Sláma z Chlístova změnil můj názor. Do té doby jsem při práci nepil, teď si ale tu a tam dobrou medovinu při výrobě dám,“ přiznává Petr Dostál.

Denně vyrobí třeba i tři sta kousků. Už si je neprodává sám, nabízí je jiní obchodníci, takže odpadá objíždění obchodů. V současné době výrobky z Nového Města najdete i na Slovensku. „Morava, Slovensko, tam je dobře. Jedná se s nimi lépe, vidí výrobek a zasmějí se. Jen tu a tam bojuji se slovenštinou. Aby to bylo správně a hlavně, aby to byl pořád ten vtip.“

Díky žertovné kopačce umí dcera zavazovat tkaničky

S výrobou tu a tam pomáhají i děti. Jeho dcera Adélka se díky žertovné kopačce naučila zavazovat tkaničky. „Na zahradu dám banánovku s kopačkama. Je tam tkanička. Před dvěma lety se dcera učila zavazovat tkaničky, já jí ukázal, jak to má být a ona se na kopačce bez alkoholu a pití naučila zavazovat boty,“ směje se mladý živnostník z Nového Města na Moravě.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.