Díky Gedeonu začneme vyučovat výchovu k podnikavosti

15. duben 2014

Školní muzikál přilákal taková esa, jako hudebního pedagoga Eduarda Klezlu a režiséra Jiřího Stracha. Na Biskupském gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou v těchto dnech oprašují muzikál Gedeon. Jen s malou úpravou, nazkoušejí ho v angličtině. Hosty v Tandemu byly paní profesorky Iveta Dlouhá, Lenka Melicharová a studentka Markéta Dobrovolná.

Muzikál Gedeon měl premiéru v roce 2012. Byl nastudován při příležitosti Celostátního setkání mládeže ve Žďáře nad Sázavou. Muzikál byl nápad ředitele školy Jiřího Cočeva a pátera Vladimíra Záleského. Autorem hudby a libreta je redaktor Radia Proglas Luděk Strašák. „Bylo to psáno na tělo našim studentům,“ vzpomíná Lenka Melicharová.

Markéta Dobrovolná se svěřila, že rockový styl muzikálu se studentům moc líbil. „V muzikálu je více stylů, aby to bylo příjemné i studentům. Aby to byla hudba, která se nám líbí.“

Gedeon v češtině? Trochu nuda. Přeložíme ho do angličtiny

Gedeon měl velký úspěch u studentů, profesorů i diváku, proto se rozhodli, že ho zkusí znovu. Ale v češtině to prý byla trochu nuda, proto padla volbu na anglickou podobu muzikálu. „Se scénářem je to trochu složitější, protože scénář vlastně neexistoval, ten se znovu dává dohromady. S překladem nám pomáhá naše absolventka. Hudba i texty jsou hotové. Já je slyšela na mp3 a byla jsem nadšená,“ prozrazuje Iveta Dlouhá.

Aby Biskupské gymnázium získalo peníze na zvukovou techniku a novou verzi muzikálu, museli kantoři vymyslet něco, čím by komisi udělující peníze zaujali. K plánům patří také spolupráce s lidmi z divadelní branže. Do Žďáru nad Sázavou za studenty jezdí profesoři z Konzervatoře Jaroslava Ježka. „Pan Eduard Klezla byl nadšený. Společně s profesorem Tomášem Berounem si dokonce vyhlédli šest našich studentů, se kterými dál spolupracují.“

Markéta Dobrovolná na hodiny na pražskou konzervatoř jezdí. „Není to o zpěvu, ale součástí hodiny je i choreografie, kterou nám pan profesor Beroun vymýšlí. A je to opravdu zábava, vždycky jedeme z Prahy úplně nadšené. Učíme se zpívat na mikrofon, pan Klezla nám říká, co děláme špatně.“

Matematika, český jazyk a taky výchova k podnikání

Základy režie si profesorský sbor osvojuje pod vedením režiséra Jiřího Stracha. „Moc nás to baví, dozvíme se, jak pracovat s dětmi, aby byly na jevišti přirozené,“ vysvětluje Iveta Dlouhá.

Díky anglické verzi Gedeonu také vznikl nový předmět, který na Biskupském gymnáziu začnou vyučovat už v září. „Výchova k podnikavosti. Je určen pro kvartány, tedy deváťáky. Nahradí výchovu k občanství. Bude spojovat základy finanční gramotnosti, základy podnikání. Aby si studenti osvojili to, jak například založit firmu. Poslední část se bude týkat výchovy k podnikavosti. Aby se uměli sami prosadit,“ uzavírá Iveta Dlouhá.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio