Díky televizi a soutěži Star Dance si kluci uvědomili, že tanec je tvrdá dřina

1. srpen 2016

Obliba tančíren nejen na Vysočině stoupá. A díky televizní obrazovce a soutěžím jako je Star Dance lidé společenský tanec stále více vyhledávají. Dokonce i kluci. „ V naší společnosti je zakořeněné, že pro kluky se víc hodí fotbal nebo hokej. Až po tanečních, kde si to chlapci vyzkouší na vlastní kůži, k tanci mnozí najdou cestu. Hodně nám taky pomáhá televize. Tam lidé vidí, že tanec není jen křepčení, ale sport s náročnou přípravou,“ řekl host Regionu pelhřimovský tanečník Václav Žoudlík.

I jeho oslovily až taneční kurzy. „Základní taneční mě příliš nebavily. Ale nějak jsem je dochodil a teprve při pokračovacích mě to chytlo. Tanec je pro mě radost, zábava. Mám rád společnost a lidi. Až časem k zábavě přidružilo soutěžení. Začal jsem trénovat a začal to být pro mě sport,“ líčí své taneční začátky Žoudlík. Od malička ho lákaly bojové sporty a také muzika. V tanci se obojí spojilo.

Vždycky mě lákala muzika

Odmalička se Václav Žoudlík věnuje hudbě. „Už 16 let hraju na klavír. V pubertě jsem to rozšířil i o hru na kytaru, kterou můžu vzít všude s sebou. Muzika mě hodně baví, dodnes hraju v kapele, momentálně na cajon. To je taková krabice, která dokáže nahradit celou bicí sestavu,“ svěřil se se svou muzikantskou vášní host.

Pro tanec je hudba zásadní

Tanec je znázorňování hudby pohybem. Tuhle definici použil v Dobrém dopoledni Václav Žoudlík. „Pro mě je hudba zcela zásadní. Muzika i tanečník by měli mluvit na diváka najednou. Oproti tomu při cvičení hudba udává tempo a podle něj se člověk pohybuje. Tanec je ale obohacený o umění a emoce a o zážitek, který se předává divákům,“ vysvětlil rozdíl mezi cvičením a tancem Žoudlík.

Začínající tanečník je Éčko

Každý kdo přijede na soutěž, může startovat v kategorii E, to je přípravná třída. „Od třídy D se potom postupně pokračuje proti směru abecedy až k Áčku a potom k nejvyšší mezinárodní třídě označené M. Závodníků v téhle nejvyšší kategorii je v naší republice jen kolem sedmi nebo osmi desítek,“ vylíčil host.

Na tancování chodí už velmi malé děti

S pohybovou přípravou mohou začít už děti v roce a půl. „U nás malé děti tančí s rodiči. Jde vlastně jen o takovou přípravku. Tančí hlavně rodiče a děti se spontánně přidávají,“ objasnil host. „Předškolní děti už tančí samy a začínají i s tancem v páru. Od školního věku už se děti více připravují na soutěže,“ dodal.

Tančit je možné v každém věku

Kromě kurzů pro děti pořádají i v Pelhřimově i lekce pro dospělé. „Některým párům se věnuji individuálně. Třeba nacvičujeme jeden tanec, který předvedou na své svatbě. Máme také kurzy latiny pro ženy všech věkových kategorií,“ představil tanečník.

Tančírna pod širým nebem

„V Pelhřimově pořádáme i veřejné akce, tedy tančírny. Začaly jsme s nimi asi před rokem a už jich bylo sedm. Tu letní pod širým nebem chystáme na pátek 5. srpna před kulturním domem v Pelhřimově,“ pozval Václav Žoudlík.

Letní tančírna pod širým nebem, Pelhřimov, 2016
Spustit audio