Díky zahraničním návštěvám se gymnazisti nebojí mluvit anglicky, i když dělají chyby

24. únor 2015

Celé to vlastně funguje jako štafeta. Zahraniční pracovní návštěvy studentů na různých školách po Evropě. Tahle startuje už 1. března na Gymnáziu Žďár nad Sázavou. Padají slova jako projekt, konference a program, ale v podstatě jde o to, aby studenti za pomoci profesorů zorganizovali týdenní pobyt svých zahraničních vrstevníků. Hosty Dobrého dopoledne byli učitel Roman Veselský a žáci třetího ročníku Jan Čáslavský, Anna Švecová, Sandra Kapustová a Markéta Malá.

Vše už je naplánováno, vše je připraveno, jenom chybí občerstvení na závěrečný večírek. „Postarají se o něj maminky. Chceme, aby bylo co nejpestřejší. Máme seznam, na kterém je uvedeno, kdo se o co postará,“ usmívá se Sandra Kapustová.

Jako zeměpisář se nejvíc těší na kartografickou dílnu

V projektu Comenius Europe´s Land ale nejde jenom o zábavu. Roman Veselský vyučuje na žďárském gymnáziu zeměpis, je tedy velmi rád, že návštěvníci z Německa, Itálie, Rumunska, Chorvatska, Slovinska a Lotyšska budou pracovat v kartografické dílně. „Ti studenti nejsou odborníci, jsou tam od 14 do 18 let. Musíme jim připravit něco, co je bude bavit. Takže na velké mapě Evropy budou plánovat cyklistickou trasu jednotlivých zastávek téhle velké akce.“

Téma celého programu, který startuje právě ve Žďáře nad Sázavou, je cyklistika a podnikání. „Studenti budou plánovat trasy mezi zastávkami jednotlivých konferencí. Začínáme ve Žďáře, pokračujeme do Lotyšska. Nás zajímají třeba profily jednotlivých tras. Jakože oni sami jedou na kole, jestli se to dá na kole vůbec zvládnout. Zajímavá místa po cestě, převýšení a podobně,“ přibližuje plány kartografické dílny Roman Veselský.

Studenti pracují v mezinárodních týmech

Téma těchto akcí se musí vybírat s ohledem na zaměření škol, které se konkrétního programu účastní. Tentokrát jsou to školy zaměřené na cestovní ruch a podnikání. Žďárští organizátoři mají v plánu pět pracovních dní. „Pojedeme do Prahy, taky jim ukážeme Vysočinu, chytáme se do Havlíčkova Brodu a Jihlavy. Tři dny budou mezinárodní týmy vymýšlet business plány pro firmy zaměřené na cyklistiku,“ vysvětluje Roman Veselský.

Díky takovým akcím se nebojíme mluvit anglicky, i když děláme chyby. Dělá je totiž každý

Úředním jazykem takové akce je pochopitelně angličtina a jak upozorňuje Markéta Malá, musí se počítat s tím, že každý účastník má angličtinu na jiné úrovni. „Kolikrát je docela problém se domluvit. Když to nejde, pomohou ruce a nohy. “

Všichni studenti se ale shodují na tom, že takové konference jim pomohly anglicky se rozmluvit. Jan Čáslavský přiznává, že se přestal bát mluvit s chybami. „Každý tu a tam udělá chybu. Důležité je mluvit, naučit se v jazyce přemýšlet.“

Roman Veselský, Markéta Malá, Sandra Kapustová, Anna Švecová, Jan Čáslavský s moderátorkou Tamarou Peckovou

Sandra Kapustová už teď ví, že ji účast na těchto projektech ovlivnila při výběru dalšího studia. „Organizace, spolupráce, komunikace s cizinci. Mně osobně to pomohlo. Vybrala jsem si mezinárodní vztahy.“ Nejen zkušenosti a zážitky přináší všem účastníků evropské školní projekty, ale také celoživotní přátelství.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.