Dítě je největším nepřítelem hodin, říká jejich výrobce Oldřich Růžička

3. březen 2015

Tikání má velký vliv na psychiku člověka, to ví výrobce velkých podlahových hodin Oldřich Růžička z Třebíče. „Ideální počet kmitů, asi 60 tiků za vteřinu, dosahují podlahové hodiny, které mají kyvadlo delší než jeden metr a těžiště je ve výši jednoho metru. Vzniká matematické kyvadlo, kdy doba kyvu je jedna vteřina. Pokud je kyvadlo kratší, doba tikání je vyšší, to mají nástěnné hodiny. Třeba kolem 80 tiků za minutu. Labilní a méně odolní jedinci toto nesnesou a musí hodiny přenést přes dvě místnosti,“ usmíval se v Dobrém dopoledni výrobce hodin z Třebíče Oldřich Růžička.

Ten nemá doma hodiny, koukne z okna a ví přesně, kolik je hodin. A ani v obchodě Dědečkovy hodiny žádné tikání neuslyšíte. „Máme tam 350 hodin a je tam ticho. Můžu vyzkoušet, jak dlouho to vydržím, za jak dlouho se zblázním,“ směje se Oldřich Růžička.

Zákazníka většinou přesvědčíme, že chce úplně jiné hodiny

Na výrobě velkých hodin spolupracuje mnoho lidí. „Začínáme návrhem od zákazníka, který má nějaké přání. My ho většinou přesvědčíme, že chce jiné hodiny. Návrh jde k truhláři, truhlář vyrobí hodiny, předá to sklenáři, ten to zasklí, pak rytec, který vyryje do skla monogram, fazetu. Pak Nastoupí hodináři, kteří na to ručně vyrobí rytá závaží, kyvadla, ciferníky. Může se to pozlatit, takže třeba galvanovna. Pak nastupuji já a namontuji a prodám to zákazníkovi.“

Hodiny, katalog

Strojek v takových hodinách stojí na držáku. „Stroje jsou různě těžké. Nejsložitější píšťalové, rourové stroje mají závaží, které váží dvanáct, třináct, čtrnáct kilo a jsou tam závaží tři. Ty nejsložitější stroje váží i padesát kilo, plus bedýnka okolo.“

Podle našich největších hodin jsem si koupil auto

Oldřich Růžička podle velikosti hodin dokonce kupoval automobil. „Vyrábíme standardně dvoumetrové hodiny, mám auto s ložnou plochou dva metry čtrnáct. 95% hodin odvezeme smontované už na místo. Hodiny se postaví a nejdůležitější je, abych stihl brzo odjet. Zkrátka, než se zastaví, abych byl aspoň padesát kilometrů daleko,“ směje se Oldřich Růžička.

Hodiny, ilustrační foto

Jsou hodiny jednoduché a jsou hodiny složité. Čím jsou dražší, tím jsou složitější. „Jsou stroje rourové nebo píšťalové, kdy kladívka tlučou do devíti dlouhých mosazných tyčí. Obsluha takového stroje je velmi náročná, je dobré, když to obsluhuje pouze jeden člověk. V žádném případě to nesmí dělat děti. Děti jsou největší nepřítel hodin. Když otočí ručičkou v protisměru, tak je po hodinách. Dá se to opravit, je to opravdu hodně složité.“

Správná obsluha hodin je věda

Špatná obsluha hodin je za devadesáti potížemi s jejich bezchybným chodem. „Hodiny mají strojek osmidenní, desetidenní. Hodiny jdou na jedno natažení zhruba týden. Nesmí se natahovat ve chvíli, kdy se houpou hodinová závaží, jakmile se to udělá, lanka se natočí jinak, než to má být, a to způsobuje ty potíže,“ vysvětluje Oldřich Růžička, který hodiny vyrábí už dvacet dva let.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.