Divák má možnost zkusit rozhodovat se soudcem A. K., říká scénárista seriálu Zdeněk Zapletal

9. říjen 2017

Zdeněk Zapletal je prý starý muž s mladou rodinu. „Když se nám narodila před osmi lety dcera, jezdívali jsme vždy na čtyři měsíce k babičce mojí ženy na chatu do Obyčtova na Žďársku. Mně se tady moc zalíbilo a shodou okolností přítel mé tchýně má stavební firmu. Jednou o Vánocích mi řekl, ať prodáme byt ve Zlíně a že nám za to tady postaví domeček,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni scénárista Zdeněk Zapletal, autor námětu a scénáře k seriálu Život a doba soudce A.K.

Přestěhovat se na Vysočinu bylo prý jeho nejlepší rozhodnutí v životě. „Uděláte tři kroky, stojíte v trávě, dívám se do polí, dívám se do lesů. To se nedá srovnat, po městě se mi opravdu nestýská.“

Psaní knih potřebuje zápal, potřebuje energii, jiskru a já už tohle neměl

Zdeněk Zapletal napsal třináct knih a všechno, co chtěl říct, už řekl. Proto pověsil spisovatelství na hřebík. „Psaní knih potřebuje zápal, potřebuje energii, jiskru. Člověk musí být přesvědčený a musí to chtít udělat. Tohle už jsem neměl, to byl jeden důvod a druhý důvod byl, že někteří mí čtenáři obrazně i doslova vymřeli a třetí důvod byla role knihy, jakou má dnes. Já když chci dnes něco sdělit, mohu to udělat prostřednictvím dvouhodinového scénáře v televizi nebo na plátně.“

Na začátku jeho scénáristické kariéry byla nabídka od České televize, aby napsal scénář podle své knihy Kobova garáž. „Udělal jsem dvoudílný televizní film, tehdy mě to zaujalo, vymínil jsem si, že se chci natáčení zúčastnit a žádné jiné místo než klapka volné nebylo a nic jiného jsem ani neovládal. Členové štábu asi týden nevěděli, že jsem autorem předlohy a scénáře, kameraman se zlobil, že místo krásné holky je tam stárnoucí muž. Ale nakonec jsme se spřátelili,“ vzpomíná na film z roku 2003 Zdeněk Zapletal.

Některá slova nebo slovní spojení nahlas vůbec nefungují

Díky tomu poznal práci filmového štábu. „Když něco napíšu, nesmím na tom trvat. Psaní prózy je naprostá volnost, na nic a nikoho se nemusíte ohlížet. U scénáře je to jiné, scénárista má dramaturga, který mu do toho kecá, má režiséra, který mu do toho kecá, má producenta, který to chce mít co nejlevnější, a pak tam jsou reálné podmínky, které se liší od scénáře.“

Chvíli Zdeňkovi Zapletalovi trvalo, než si zvykl na to, že během natáčení někdo mění jeho scénář. „Jak to, že ty mi tady škrtáš repliku? Já jsem na ni tak hrdý. Ale člověk pochopí, že tam jsou jiné zákonitosti, ve štábu je čtyřicet lidí, jsou tam herci, kteří repliku nedokáží vyslovit, některá slova nebo slovní spojení nahlas vůbec nefungují. Říkám si to v hlavě, když píšu, ale ne vždy to uhlídám,“ přiznává Zdeněk Zapletal.

Soud s kluky probíhal podle mojí fantazie, nebo podle toho, jak by to soudil A.K.

V současné době Česká televize uvádí už druhou řadu seriálu Život a doba soudce A.K. Zatímco první řada divákovi předkládala kauzy občanskoprávní, ta současná nabízí trestní řízení. „Příběhy jsou snad akčnější tím, že se ukazuje, jak konkrétní zločin proběhl, divák od začátku ví, co je za tím. Má možnost být se soudcem Adamem Klosem a rozhodovat, zkusit si to. Přijde na to nebo nepřijde,“ vysvětluje Zdeněk Zapletal.

Některé příběhy druhé řady jsou smyšlené, jiné se inspirují skutečnými případy, jako v případě jihlavské vraždy patnáctileté dívky. „Na mě tahle kauza velmi silně zapůsobila. Přečetl jsem si veškeré dostupné informace, snažil jsem to literárně zpracovat, ale ten soud s kluky už probíhal podle mojí fantazie, nebo podle toho, jak by to soudil A.K. Já všechny soudní líčení píšu podle toho, jak by je soudil on možná víc, než jak bych to soudil já. Tak dobře ho za ty roky znám,“ usmívá se Zdeněk Zapletal.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.