Dny hispánské kultury promění na jeden večer Žďár nad Sázavou ve španělskou Pamplonu

25. únor 2016

Chtěla se domluvit na španělském atletickém stadionu s místními sportovci, tak se naučila španělsky. Teď tenhle jazyk vyučuje na gymnáziu ve Žďáře nad Sázavou a na březen připravuje festival Dny hispánské kultury. Ten mimo jiné nabídne i běh býků žďárskými ulicemi. Bývala česká reprezentantka v atletice Lenka Formanová byla hostem Dobrého dopoledne Tamary Peckové.

Před dvaceti lety potřebovala jako česká reprezentantka v atletice trénovat v teplejších oblastech než je Vysočina, proto začala jezdit do španělské Andalusie. „Tam jsem se poprvé seznámila se španělštinou, hrozně se mi líbila. Já jsem komunikativní člověk a vadilo mi, že jsem nebyla schopna se dorozumět s místními hlavně chlapci na stadionu, proto jsem si koupila učebnici pro samouky a začala jsem studovat,“ směje se Lenka Formanová.

Španělština na Pyrenejském poloostrově je typická tím, že si při výslovnosti šlapou na jazyk

„Troufám si tvrdit, že po dvaceti letech studia španělštiny bych si s těmi Andalusany nerozuměla ani dnes. Ta andaluská španělština je hodně jiná výslovností. Španělština na Pyrenejském poloostrově je typická tím, že si při výslovnosti šlapou na jazyk a v Andalusii je to mnohem výraznější,“ vypráví Lenka Formanová.

Španělština je druhý nejpoužívanější světový jazyk na internetu. „Tady v Evropě jsme omezeni pouze na Španělsko, Kanárské ostrovy. Mám ráda právě Andalusii, ten arabský nádech se mi moc líbí. Teď se chystám prozkoumat sever, Galicii, tam je hodně cítit Irský vliv. Se studenty jezdíme na východ, před třemi lety jsme si bez průvodce prošmejdili Barcelonu,“ přibližuje možnosti výuky španělštiny na žďárském gymnáziu Lenka Formanová.

Studenti se stydí mluvit

O španělštinu je mezi studenty žďárského gymnázia velký zájem, dokonce tak veliký, že muselo vedení školy povolat posilu z řad bývalých pedagogů. „Ale studenti se stydí mluvit. Když jsme byli v Barceloně, kluci se chtěli podívat na stadion FC Barcelona. Říkám: ano, vyřiďte si to, kupte lístky, domluvte si to. Jenže byli stydliví a netroufli si to sami vyřídit, takže se tam nepovívali. To bychom, my učitelé, měli změnit,“ usmívá se Lenka Formanová.

Aby nejen španělštinu přiblížila veřejnosti, rozhodla se se svými studenty uspořádat festival Dny hispánské kultury. Startuje ve středu 2. března besedou se zástupcem venezuelské ambasády. Taky hned několikrát během deseti žďárských španělských dní proběhne nultá hodina tohoto jazyka. „Snažila jsem se, aby to bylo co nejpestřejší, aby studenti ukázali, co umí.“ Program najdete zde.

Žďárem se proženou býci, jako ve svátek San Fermines v Pamploně

Se studentkami si připravili první hodinu španělštiny pro děti z mateřských škol. „V městské knihovně máme dvě zábavné hodiny. Je nás dohromady asi pět, budeme převlečené za zvířátka, naučíme je základní věci, kde je Španělsko, jak se tam lidi zdraví, do sombrera budeme házet kartičky s obrázky, co do Španělska patří. Místo rybičky, rybičky, rybáři jedou, budeme hrát dětičky, dětičky, býček se žene. Takhle to vymýšlíme, aby to bylo hravé,“ zve na lekci španělštiny v rámci Dnů hispánské kultury Lenka Formanová.

Ulice Žďáru nad Sázavou také okusí atmosféru svátku San Fermines. „To je svátek, který se koná v Pamploně. To je nahánění býků v ulicích, nebo býk nahání lidí. A býk bude, dokonce několik. Studenti se na to tak těší, že už mají býčí masky sehnané týden,“ zve na jednu z mnoha akcí pořadatelka Dnů hispánské kultury Lenka Formanová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.