Dobrý florbalový rozhodčí si hráče na hřišti musí umět vychovat

18. únor 2015

Víc finálových zápasů na seniorských mistrovstvích světa ve florbalu už nikdy nikdo pískat nebude. Zrušila se totiž jedna divize, kterou Petr Černý se svým parťákem Jiřím Janouškem stihl odpískat. Jako první rozhodčí na světě pískali finálové utkání na MS dva roky po sobě. Jejich florbalové manželství trvá už 20 let. O tom, že hráče si musí rozhodčí vychovat, vyprávěl Petr Černý v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Společně s Jiřím Janouškem počítají jenom mezinárodní zápasy, které mezi sebou sehrály národní reprezentace. Takových soudcovali 138. Rozhodcovskou píšťalku si Petr Černý pověsil na krk ve stejné době, ve které začal florbal hrát. To bylo na gymnáziu někdy v roce 1992. Dokonce to dotáhl na kapitána české reprezentace v roce 1994.

Působil jako hrající překládající kapitán

„To je veselá historka, já patřil mezi mnoho hráčů, nikdy jsem nevynikal nějakými triky, nikdy jsem neměl zvlášť šikovné ruce, ale jednu výhodu jsem měl. Jako jediný z týmu jsem uměl anglicky. Proto jsem byl kapitán. Jakmile jsme se vrátili z otevřeného mistrovsví Evropy z Helsinek, své funkce jsem se dobrovolně vzdal,“ směje se florbalový rozhodčí Petr Černý, který patří ke světové špičce.

Medaile z florbalového šampionátu

Úřední řečí florbalu je angličtina, Petr Černý se domluví ještě německy a rusky. „Švédština mi k srdci nepřirostla. Ale nadávky švýcarskou němčinou, švédsky, norsky, to zvládáte. Na hřišti ale kromě hry nic jiného nevnímám. Soustředím se jen na to, co se děje na hřišti.“

120 kiloví florbalisté to na nás zkoušeli

I po dvaceti letech Petr Černý vzpomíná na své první velké mezinárodní utkání v roli rozhodčího. Společně s Jiřím Janouškem řídili v roce 1995 na ME utkání mezi Dánskem a Finskem. „Bylo první, bylo nám 20 let, bez zkušeností. Šli jsme do zápasu, kde byli 120 kilový hráči, kteří měli florbalovou historii a teď tam přišli dva kluci z Čech. Když vidí hráč někoho, kdo se před ním třese, tak ho má v hrsti. Zkoušeli to na nás, křičeli na nás, vyvíjeli na nás tlak. To se mi líbilo,“ usmívá se Petr Černý.

Před každým zápasem si s Jiřím udělají rešeršní přípravu. „Víme, co si jaký hráč před čtrnácti dny s jiným udělal, nebo co se kde před půl rokem stalo. Dokonce nás posílají na zápasy mezi týmy, kde se minule něco nepovedlo. Ale když tam jedeme jako takzvané trestní komando, tak je to naprosto v klidu. Za ty roky poctivé práce jsme si mezi hráči, trenéry vybudovali renomé,“ vysvětluje Petr Černý.

Každý vzpurný junior dostane do rozhodčího výchovnou lekci

Na žádném kurzu pro rozhodčí vás nenaučí to, co praxe. Petr Černý vysvětluje, že hráče si musí rozhodčí vychovat. Jde to hlavně u juniorů, kteří přecházejí do seniorské kategorie. Rozhodčí má dvě možnosti. „Buď juniora hráči v kabině poučí a přijde na hřiště s respektem k rozhodčímu nebo mu zkrátka musí dát výchovnou lekci.“

Petr Černý vysvětluje, že pokud je hráč vzpurný, jisté způsoby, jak mladého hráče na hřišti umravnit, jsou. „Když junior své mužstvo jakýmkoli způsobem oslabí, tak vězte, že si to s ním mužstvo vyřídí a on si to příště rozmyslí a uvědomí si, že se nemá soustředit na rozhodčího, ale na hru,“ usmívá se florbalový rozhodčí.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio