Eva Pejchalová chtěla mít vždycky svůj folklórní soubor. Proto založila Škubánek

21. květen 2015

Před 33 lety začala Eva Pejchalová učit na Vysočině a věděla, že založí folklorní soubor, sama používá slovo souboreček. „Pocházím z učitelské rodiny, tehdy učitelé dělali na vesnici všechno možné. Zápisy ze schůzí, vedli knihovnu, psali místní noviny, zajišťovali kulturu. Tatínek vedl malý soubor Věneček, já v něm tancovala a moc se mi to líbilo, proto jsem chtěla založit svůj, až budu pracovat,“ vyprávěla v Dobrém dopolední paní Pejchalová.

Svoje předsevzetí splnila a před 33 lety založila ve Světlé nad Sázavou folklorní soubor Škubánek. Název vymyslely děti ve škole, kde vyučovala. „Je to bramborové jídlo a brambory jsou pro Vysočinu typické. Ale tehdejší vedení KSČ nám název nepovolilo. Proč? To nám nevysvětlili, Škubánek prošel až asi za dva roky,“ směje se jeho umělecká vedoucí.

Nejdřív musela zjistit, jak se vůbec folklor dělá

Děti a práce s nimi paní Pejchalovou naplňují radostí. „Nabíjí mě energií, ale rozhodně to nedělám jenom kvůli tomu. Těch minusu není málo, ale snažím se ten raneček jménem Škubánek nést dál.“

Než založila Eva Pejchalová svůj souboreček, musela nejdříve zjistit, jak se folklor vůbec dělá. České folklorní soubory se tradičně věnují pouze tvorbě z regionu, ve kterém působí. „Musela jsme nás zasadit do určitého kontextu. Hledali jsme inspiraci na Humpolecku, také na Havlíčkobrodsku, i když tam je patrný německý vliv,“ vysvětluje paní Eva Pejchalová.

Škubánek měl i sto členů

Horácké tance jsou typické tím, že jsou při zemi. „Lidi měli pole plná kamení a těžkou práci a tak i ty jejich tance jsou při zemi. To je zajímavé, že? Nejsou to velké výskoky, poskoky jsou nižší. Naštěstí existovali sběratelé za dob pamětníků. Sbírali od nich písně a tance a pak je učili nás vedoucí souborů. Zažila jsem Zdeňku Jelínkovou, která nám své zkušenosti a znalosti předávala,“ vypráví Eva Pejchalová.

Folklórní soubor Škubánek při zkoušce v tělocvičně základní školy ve Světlé nad Sázavou

Škubánek zažil asi nejkrásnější období kolem roku 2002, to měl soubor asi 100 dětí. „Nutno říci, že tehdy byly děti jiné, než jsou dnešní. Byly jinak vedené, měly jiné hodnoty než dnešní děti. Byly asi i poslušnější. V souboru děti vyrůstají. Tehdy tam byly děti, které k nám chodily od 3 do 19 let. Dnes jsou z nich doktoři, právníci. Někteří s námi dodnes spolupracují.“

Nejvíc dětí měl Škubánek před třinácti lety, ale nejkrásnější program má dnes

Na druhou stranu paní Pejchalová přiznává, že současný soubor má bohatý a kvalitní program. „Podle mě máme v současné době nejlepší program. Je víc času si s ním pohrát. Máme 27 členů, máme vlastní muziku, kterou vede jedna šikovná maminka Martina, dvoje housličky, flétnička a klarinet. Jenom nám chybí basista. Basu máme, tak kdyby se někdo chtěl přihlásit, budeme rádi,“ poptává šikovného muzikanta vedoucí folklorního souboru Škubánek paní Eva Pejchalová.

K tradičním akcím, které Škubánek pořádá, už patří festival Horácko tančí a zpívá. Desátý ročník startuje ve dnech 22. a 23. května. V rámci festivalu vystoupí v pátek v divadelním sále od 19.30 hodin Hradišťan & Jiří Pavlica. „Na koncert lístky ještě jsou, já se na Hradišťan těším moc,“ zve Eva Pejchalová na festival, který každoročně podporuje Kraj Vysočina. Podrobný program najdete zde.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio