Házenou za Nové Veselí chtějí hrát kluci z celé republiky, přednost mají ale místní odchovanci

18. říjen 2017

Hokej, fotbal a házená. Tři sporty, ve kterých má Vysočina zastoupení v nejvyšších extraligových soutěžích. Oddíl Házená Nové Veselí letos v extralize zatápí těm nejlepším týmům. „Nás cíl? Dostat se letos do play off, tedy mezi osm nejlepších, což by byl velký úspěch a pro celou Vysočinu by bylo extraligové play off velký sportovní svátek. První extraligovou sezonu jsme o bod skončili devátí,“ vyprávěl v Dobrém dopolední šéftrenér novoveselských házenkářů Pavel Hladík.

Před první sezonou jim nikdo nevěřil, Házená Nové Veselí je nejmenší a nejmladší klub v extralize, s nejmenším rozpočtem. „Karviná má minimálně pětkrát vyšší rozpočet než my. Jsou to všechno profíci, u nás jsou téměř všichni hráči studenti, jeden chodí do práce. Před první sezonou jsme tým nijak neposilovali, posílili jsme jenom o tři hráče. Po sedmi kolech jsme neměli ani bod, všichni se nám posmívali, pak se to otočilo a myslím, že respekt ostatních týmů jsme získali.“

Máme mladý tým a uškodilo nám, že jsme první zápasy hráli doma. Klukům se rozklepala kolena

Do nové sezony nastupovala házenkářská Popelka z městyse, který má 1250 obyvatel, s jasným cílem. Dva domácí zápasy vyhrát. „Oba jsme prohráli a po prvních dvou kolech jsme byli na předposledním místě, teď jsme čtyřikrát za sebou vyhráli a vyhoupli jsme se na čtvrté místo, takže je velká spokojenost. Ale vlastně, pořád je co zlepšovat,“ usmívá se Pavel Hladík.

„Máme mladý tým a uškodilo nám, že jsme první dva zápasy hráli doma. V prvním jsme navíc byli favoriti. Když do haly přijde čtyři sta padesát diváků, tak to s našimi kluky trochu zamávalo a rozklepala se jim kolena. Ale byly to těsné prohry. Teď naštěstí jedeme na vítězné vlně a před třítýdenní reprezentační pauzou zůstaneme na čtvrtém místě,“ konstatuje Pavel Hladík a dodává, že v těch třech týdnech ve Veselí moc lidí nezůstane. „Máme dvanáct hráčů v mládežnických reprezentacích, já taky jedu jako trenér pryč, tak proto.“

Práce s našimi odchovanci se nám vyplácí

Historie házené v Novém Veselí se začala psát někdy v sedmdesátých letech minulého století, posledních patnáct let se v klubu velmi intenzivně věnují mládeži. „Teprve teď sklízíme ovoce. Práce s našimi odchovanci se nám vyplácí. V A týmu hrají kromě pěti hráčů jenom novoveselští odchovanci, čtrnáct kluků jsou naši odchovanci nebo ti, kteří k nám v patnácti letech přišli do akademie a v podstatě je bereme jako naše odchovance,“ vysvětluje unikát házenkářského klubu v Novém Veselí Pavel Hladík.

Co jim nabízíme? Dáme jim filozofii klubu, dáme jim fanoušky a podmínky, které u nás jsou

Udržet vlastní hráče je pro tým zásadní. „Je to naše jediná možnost, vychovat si vlastní hráče, než potom za velké peníze kupovat hráče hotové. Co jim nabízíme? Dáme jim filozofii klubu, dáme jim fanoušky a podmínky, které u nás jsou. To je naše výhoda. Díky areálu, který tam je, hala je jedna z nejlepších, je tam kvalifikace na mistrovství Evropy i světa. Takové zázemí v extraligové házené nikdo nemá, my jsme tam v podstatě doma. Dáme mladým klukům možnost reálně se rozvinout a pak jít do zahraničí. To je to, co je tam drží a to, proč jsou rádi, že tam jsou. Máme opačný problém, že se k nám hlásí kluci z celé republiky, protože mají reálnou šanci jít do zahraničí,“ vysvětluje Pavel Hladík.

V rozhovoru několikrát zdůraznil, že házenkáři ve Veselí nejsou místní klub, vnímají se jako klub regionální.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.