Hlavním cílem je v Jemnici vybudovat vojenské vzdělávací centrum, muzeum o letcích s tím souvisí

3. květen 2016

Horník, hasič, potápěč, herec, mim, politik a taky převor Mezinárodního řádu Křižovníci s červeným srdcem Cyriaci. To vše je Jiří Stanislav. V Dobrém dopoledni zval do jemnického zámku, kde letos zahájí už svoji pátou sezonu vojenské muzeum. „Velký úklid už jsme zvládli, okna, podlahy, vysávání, to už máme za sebou, teď čekáme na návštěvníky.“

Díky jihlavskému Czech Spitfire Clubu výstavní expozice pro letošní rok vylepšili. „V prvním poschodí je muzeum. Jsou tam drobné věci, součástky z letadel, malé modely různých letadel. Je tam dingy, to je žlutý nafukovací záchranný člun, který letci při sestřelu používali na moři, než je někdo zachránil, jsou tam samozřejmě uniformy příslušníků RAF,“ popisuje některé exponáty vojenského muzea Jiří Stanislav.

Evropské vojenské vzdělávací a rekreační centrum Air maršála RAF - Karla Janouška je hlavní cíl

Zámek v Moravském Krumlově, zámek Dukovany, také zámek Miroslav, tahle všechna místa Jiřího Stanislava napadla v souvislosti se založením Evropského vojenského vzdělávacího a rekreačního centra Air maršála RAF - Karla Janouška. „Nakonec jsme si plácli s vedením Jemnice. Hlavním cílem je vybudovat centrum, muzeum o letcích s tím jde v ruce. Ale je to velice těžké. Každý rok dostáváme peníze od ministerstva kultury, jinak vše financujeme z vlastních zdrojů,“ konstatuje Jiří Stanislav.

Jsem takový generál Patton, centrum bude

„Chceme, aby tam byly pokoje, přijedou novodobí veteráni s manželkami, budou se tam chtít ubytovat. Na pár dnů, na týden a mohli využít možnosti areálu a města. Jakmile dokončíme střechu a půdu, sestupujeme do druhého patra a do pokojů. Je to otázka let, zpozdila nás střecha a půda, byly opravdu v havarijním stavu. To se podaří, bude muset, já jsem takový generál Patton, takže ano, věřím tomu,“ usmívá se převor cyriaků Jiří Stanislav.

Cyriaci jsou Mezinárodní nevládní organizace křesťanského založení. „Byl jsem léta v zahraničí hasič z povolání, v Americe, v Anglii. Tam existují takové společnosti svatého Floriána, velmi jsem se v nich angažoval. Když jsem se v roce 1990 vrátil z emigrace do Československa, zjistil jsem, že u nás vzniklo malé občanské sdružení Křižovníci s červeným srdcem Cyriaci, což mě zajímalo, seznámil jsem se s nimi. Pracovali jsme a podařilo se nám z řádu vybudovat Mezinárodní organizaci,“ vyprávěl Jiří Stanislav.

Chceme být malá organizace

„Nejsme velcí, u nás je to asi 15 členů, v zahraničí máme nějaké. My nechceme víc, čím méně lidí, tím rychleji se dají věci vyřešit, schválit a jde se do práce. Hlavní naše náplň je v Jemnici, ale také se chceme podílet na hudebních festivalech, které se inspirují barokními pražskými slavnostmi Navalis,“ mluví o plánech cyriaků převor řádu Jiří Stanislav.

Vojenské muzeum na zámku v Jemnici má otevřeno každý den kromě pondělí od 10 – 15 hodin.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio