Host12. ledna  2016 v 11:00  

Hrubá mouka je vynález českých mlynářů, říká majitel mlýna Roman Valenta

Roman Valenta, majitel havlíčkobrodských mlýnů - Foto: Milan Kopecký

Roman Valenta, majitel havlíčkobrodských mlýnůFoto: Milan Kopecký

V Havlíčkově Brodě se mele mouka na stejném místě nejméně 300 roků. Od třicátých let minulého století mlýn nesl jméno Valenta, Procházka a spol. Dnes v jeho čele stojí pan Roman Valenta, potomek jednoho z majitelů. „V těch třicátých letech byla provedena velká rekonstrukce, v roce 1939 byl dokonce zvednut o jedno patro, no a po roce 1948 by mlýn znárodněný,“ krčí rameny.

V roce 1994 rodina mlýn koupila v privatizaci zpět, tehdy pan Valenta pracoval jako veterinář na Žďársku. „Byl ve stavu funkčním, to bylo dobré. Když nastala tahle situace, tak jsem veterinařinu opustil, začal jsem studovat mlynářskou průmyslovku v Pardubicích. Je to přesně dvacet let, bylo mi 32, všichni mí předci byli mlynáři, já ne. Díky škole jsem se dostal trošku do téhle problematiky,“ vysvětluje svůj přerod z veterináře na mlynáře pan Valenta.  

Byl dřív knedlík nebo hrubá mouka? To opravdu nevím  

Kolik základních druhů mouk na trhu v současné době existuje? „Pokud mluvíme o pšeničné mouce, existuje šest druhů mouk. Hrubá krupice, jemná krupice, hrubá mouka, polohrubá mouka, hladká světlá mouka a hladká chlebová mouka. Hrubá mouka je přitom český vynález, je to naše specialita. V 19. století na celém světě jedině v Čechách vyráběli hrubou mouku. Proto v zahraničí nevyrobíte knedlík. Právě proto, že vyráběli knedlíky, byla hrubá mouka, ale co bylo dřív, to opravdu nevím,“ směje se Roman Valenta.  

České mlynářství bylo podle Romana Valenty v devatenáctém století na špičkové světové nebo evropské úrovni. „Princip mletí mouky je v podstatě hodně jednoduchý, těžké je, jak to udělat. Jde o to oddělit otrubu, povrch zrna od vnitřku. Zrno se vyčistí, pak se trochu navlhčí a nechá se odležet, tím dojde k pnutí mezi jádrem a obalem. Obal má snahu odrhnout se od jádra.“ 

Třetina půdorysu mlýna patří čističce obilí  

Takto připravené zrno putuje na válcovou stolici. „Skoro bych řekl, že se roztrhne a vysypou se ty krupice, ty se oddělí a už se melou a čistí zvlášť bez obalů. Z nich se na vymílání odstraňují zbytky mouk a z nich se obvykle dělá chlebová mouka. Právě tohle vynález českého mlynářství.“  

Zrno na mlýn přichází přečištěné od zemědělce, ve mlýně však podstupuje další náročnou pouť čistícího procesu. „V podstatě v třetině půdorysu, pět pater, je čistírna zrna. Obilí tam prochází spoustou strojů a různých odíraček a podobně. Vyčistí se nejenom příměsi a nečistoty, které jsou mezi obilím, ale také se částečně opracuje povrch zrna,“ vysvětluje Roman Valenta.  

Dobrá mouka při pečení udělá velký objem, špatná malý  

Kvalitu mouky podle pana Valenty ze sedmdesáti procent dělá zrno. „My můžeme technologií ovlivnit dvacet třicet procent, to je jeden pohled, pak je druhý pohled, co je pro výrobu mouky nejdůležitější. To jsou lidi, o tom není pochyb. Už jenom, jaké obilí se koupí, jak se vyčistí, jak se semele. Takže ti lidé to nakonec ovlivní ze sta procent. Je nás 35 a jsem s nimi opravdu spokojený. Všechno je to o lidech.“  

A jak poznáme kvalitní mouku? „Když se rozdělá sáček, nesmí být cítit zatuchlinou. Mouku skladovat v suchu a chladnu. Dobrá mouka při pečení udělá velký objem, špatná malý. A jak zpracovávat? Před pečením klidně dva tři dny nechat mouku v kuchyni na lince. Studená mouka špatně kyne a pak se to svádí na všechno,“ upozorňuje jednatel Mlýna Havlíčkův Brod Roman Valenta.  

Pořad: Dobré dopoledne  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: pondělí-pátek 09:00-12:00  
 

Nové články v rubrice

Pište, ptejte se

Pošlete svůj dotaz nebo námět
přímo do vysílacího studia.

Kraj Vysočina
  místní komunikace, Třebíč, okr. Třebíč, uzavřeno, Od 25.09.2017 06:45 Do 26.09.2017 18:00, Třebíč, ul. Sirotčí pozemek parc. č. 223 obci Třebíč, k.p. Třebíč - dvě parkovací stání na veřejném parkovišti - ...
  silnice II/347, Světlá nad Sázavou, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, Od 21.09.2017 08:00 Do 24.09.2017 23:59, úplně uzavřena část náměstí a Nádražní ulice sil.č. II/347 ve Světlé n.S. , Objížďka - pro vozidla ...
  silnice II/347 (ulice náměstí Trčků z Lípy), Světlá nad Sázavou, okr. Havlíčkův Brod, uzavřeno, Od 20.09.2017 14:15 Do 21.09.2017 08:00, úplně uzavřena část náměstí sil.č. II/347 ve Světlé n.Sázavou, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace