Ideál ženy? Rodačka z Křižanova, sv. Zdislava. V jejím rodišti jí teď staví památník.

24. září 2013

Víte, kdo je světově nejznámější rodačkou z Křižanova, a podle hosta Tandemu, křižanovského faráře Tomáše Holcnera, možná nejslavnější rodačkou celé Vysočiny?

Sv. Zdislava. Narodila se právě v Křižanově roku 1220, a i když byla šlechtična, neváhala se "snížit" k nejchudším vrstvám, a pomáhat jim. Léčila nemocné, a poté, co se provdala na sever Čech, nechala zbudovat několik nemocnic. Dnes je mimo jiné patronkou Libereckého kraje, a v rodném Křižanově ji má od roku 2015, dvacet let od jejího svatořečení, připomínat památník.

„Křižanovskou farnost mně přidělil pan biskup, předtím jsem o tomto městečku, a ani o svaté Zdislavě mnoho nevěděl. Ale pak jsem zjistil, že se v Křižanově koná každoročně velká zdislavská pouť, během roku přijíždí mnoho poutníků a ptají se na sv. Zdislavu, a zaujalo mě i mystické místo Svatá u Kadolce, kde je altánek a socha sv. Zdislavy,“ popisuje farář Holcner, který v Křižanově žije osm let, své seznámení se svatou Zdislavou.

Světice se narodila v Křižanově kolem roku 1220. Od útlého mládí, přestože byla šlechtična, pomáhala těm nejchudším a nejvíce potřebným. Poté, co se provdala za Havla z Lemberka na sever Čech, zřídila i několik nemocnic. Měla pravděpodobně čtyři děti. Tomáš Holcner vyzdvihuje její zásluhy: „Skvělá maminka, skvělá manželka, a ještě dokázala myslet na nemocné, neváhala si tzv. vyhrnout rukávy, a dát se do díla. Svatá zdislava nám i dnes může být velkým vzorem.“

Lidé na ni nezapomněli, a to jak ti „obyčejní“, tak i autoři historických dokumentů. Např. je o sv.Zdislavě několik zmínek v Dalimilově kronice. Roku 1907 byla Zdislava blahořečená a roku 1995 svatořečená.

Roku 2015 tedy uplyne dvacet let od svatořečení Zdislavy, a Křižanovští by tento rok rádi slavnostně odhalili její památník na náměstí v Křižanově. Základní kámen přímo ve Vatikánu posvětil samotný papež František. Tomáš Holcner dodává: „Na památník je vyhlášená sbírka, do které se může zapojit každý. Došla nám dokonce od jedné babičky padesátikoruna v novinovém papíře, jsme za to moc rádi.“

Spustit audio