Jaroslava a Josef Pipkovi: U nás baští dýně úplně každý

20. září 2013

Hosty v Tandemu byli manželé Pipkovi z Nové Vsi u Leštiny. Na svojí farmě se specializují na pěstování a prodej dýní. Každý rok na přelomu září a října otevírají Dýňový svět.

Na trhu už se objevují dýně Hokaidó, tu a tam i dýně muškátové. Pipkovi pěstují několik desítek druhů dýní. Ve dvou, jen Jaroslava a Josef, vlastnoručně vysadí, pěstují a pak také sklidí úrodu ze 17 000 sazenic. Kolik to je dýní? „To nepočítáme, ale z každé sazeničky se urodí jedna až deset dýní, je jich zkrátka hodně,“ smějí se manželé Pipkovi.

Letos se Pipkovi těší na nové druhy, které budou překvapením i pro ně. Zasadili některé druhy žaludových a muškátových dýní. Mají už sklizeno? „Větší část úrody ještě ne, ale na tyhle nové jsme opravdu zvědaví. Ta muškátová je malá krémová, opravdu se těším,“ svěřuje se Jaroslava Pipková.

Pipkovi jsou přesvědčeni, že Češi konečně vzali dýně na milost. „Je zájem nejenom o ty okrasné, ale zákazníci chtějí dýně na jídlo. Spousta lidí už volá už od srpna, v září, že chtějí koupit dýně k jídlu. Hokaidó známe z marketu hlavně to červené. Ale existují jiné druhy, my pěstujeme ještě zelené a modré. Dužinou jsou plody podobné, ale mně třeba víc chutná pečené Hokaidó zelené,“ Josef má jiné chutě: „Já upřednostňuju před Hokaidó ty muškátové dýně, ta dužina není tak moučnatá, víc mně chutná.“

Jak často se u pěstitelů dýně tato zelenina dostane na stůl? „Teď jsme dlouho strádali, protože úroda ještě nebyla. Už se zase jíme dýně denně, hlavně k večeři dělám dýně, jen jí upeču na plátky. Syn třeba říká: tuhle si upečeme, z téhle si uděláme polévku.“ Manžel Josef se dýni každý den trošku brání, ale se smíchem je přinucen uznat, že se na podzim v rodině Pipků ušetří za jídlo.

Jaroslava má ráda fofrovky. Její recept na dýňovou polévku se také vaří u moderátorky Tamary Peckové. Je opravdu jednoduchý: dýně, vývar z bujónu, kari, cibule, smetana, sůl, pepř. Osmažte cibulku, orestujte nakrájenou dýni, přidejte koření, zalijte vývarem, vařte, až dýně změkne, přidejte smetanu, chvíli povařte a na závěr rozmixujte.

Dýně "Hokaido"

„Je to fofrník, šoupnu to do trouby a upeču a jdeme jíst . Hotovo. Dýni dám úplně všude, do omáčky na špagety, do rizota. Rozhodně to není místo uzeniny, o tu se neošidíme,“ směje se Jaroslava Pipková a Josef vtipně dodává: „U nás dýně žere úplně každý. Co neprodáme, nezpracujeme, to sežerou naše zvířata.“

Baby boo, Sweet potatos, Lakota, Trombolina, to všechno jsou dýně.

Mají Pipkovi mezi jednotlivými dýněmi své favority? „Já to nedokážu ani říct, chodím po poli a sklízíme a já říkám: podívej, podívej se, tahle je tak krásná, ta se povedla. Pořád jsem nadšená.“ Josef má rád dýně žaludové.

V současné době Pipkovi finušují s přípravami na otevření Dýňového světa. Své brány otevírá 28.září v 10 hodin. Na tento den je pro vás v Dýňovém světě připravena "Dýňová carvingová show" - umělecké vyřezávání zeleniny.

Čeká vás doprovodný hudební program, tvořivé dílny s vyřezáváním dýní a malováním na dýně pro děti i dospělé. Dýňový svět plný dekorací z dýní s jeho zvířátky, slámohřištěm, bludištěm v topinamburech a mnoha dalšími agroatrakcemi bude přístupný po celý měsíc říjen, tentokrát až do neděle 3. listopadu 2013.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio