Je důležité pochopit životní příběhy našich klientů, říká ředitelka Domova pro seniory v Náměšti

2. prosinec 2016

Trpělivost, velká dávka tolerance, umění naslouchat, to jsou podle Věry Bařinové nejdůležitější věci, bez kterých se neobejde péče o seniory. Ví, o čem mluví, je totiž Manažerkou roku 2016 v oblasti sociálních služeb. Už šestnáct let působí jako ředitelka v Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou. „Pochopit ty životní příběhy a odvodit si z toho, proč se ten člověk chová tak, jak se chová. Tohle všechno je potřeba brát v úvahu v péči.“

„Je potřeba si uvědomit, o jakou generaci pečujeme. My se staráme o generaci zhruba 20. let. Přežili druhou světovou válku, padesátá léta. Tato generace ještě trošku jinak žila a my musíme znát jejich historii, abychom mohli péči připravit podle toho, jak oni žili. V letošním roce má třicet čtyři našich klientů více než devadesát let,“ říká Věra Bařinová.

Je špatně, když se klient přizpůsobuje ústavní péči. Musí to být naopak

Podle Věry Bařinové je špatně, když se klient přizpůsobuje ústavní péči. „Musí to být naopak. My musíme vědět, jak klient žil, jak mu vyhovovalo žití doma, jaký měl denní program. My se jemu snažíme přizpůsobit,“ vysvětluje ředitelka Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou Věra Bařinová.

Základ je spolupráce s rodinou. „To rodina nám pomůže některé etapy života klienta objasnit. Pokud je klient schopen hovořit, tak nám rád některé věci řekne, ale taky se setkáváme s tím, že rodiny své příbuzné vůbec neznají. Musíme postupně zjišťovat život a dáváme dohromady jednotlivé střípky,“ vypráví Věra Bařinová.

Vrací se na náměšťský zámek a do první republiky

Většina klientů Domova pro seniory se ve vzpomínkách vrací na náměšťský zámek a také do první republiky. „Mluví o tom, jak pracovali u Haugwitzů, vzpomínají na řemesla, kterým se vyučili, někteří byli ve Vídni. Velice málo vzpomínají na válku, to je pro ně citlivé téma. Ta vzpomínková sezení jsou také okolo rituálů, které v rodinách dodržovali,“ popisuje životy klientů ředitelka Domova pro seniory v Náměšti nad Oslavou Věra Bařinová.

O nominaci na cenu manažerka roku se dozvěděla z telefonátu. Do soutěže ji nominovala Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. „Jen jsem vyplnila dotazník, co se v posledním roce událo, většinou odborné záležitosti. Nominaci jsem přijala rozporuplně. Dost mých kolegů ředitelů sociálních zařízení jsou taky dobrými manažery. Myslela jsem si, že by mělo patřit jiným, nicméně jsem byla nominovaná já, takže doufám, že to na mé kolegy čeká, moc bych jim to přála,“ vypráví o svých pocitech z nominace Věra Bařinová.

V sociální oblasti je vždycky víc žen

S ostatními řediteli podobných zařízení se pravidelně scházejí, na otázku, jestli jsou dobrá parta, bez přemýšlení odpoví, že ano. „Je nás víc žen, v sociální oblasti je to tak vždycky. Myslím si, že je to dáno tím, že ženy jsou pečovatelky ve své podstatě,“ usmívá se Věra Bařinová.

Krajská příspěvková organizace Domov pro seniory v Náměšti nad Oslavou je jedním z pěti nejlépe hodnocených sociálních zařízení v České republice. V roce 2013 získal certifikát Značky kvality a letos koncem října vysokou hodnotu poskytovaných služeb potvrdil a certifikát obhájil. Aktuálně se tým pracovníků domova stará o 94 klientů.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio