Jihlavskou pedagožku za práci ve školství ocenil ministr školství i český Rotary klub

22. duben 2015

Nedostala se na vysokou, tak šla učit do základní školy v Polné. „Tam jsem musela pár hodin vyučovat v tehdejší zvláštní škole, a když mě při práci s dětmi viděl tehdejší řídící Bartůšek, začal mě poňoukat, jestli bych nezkusila obor speciální pedagogika. Jsem šťastná, byla to správná volba. V životě jsem se našla,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni ředitelka Základní škola speciální a Praktická škola Jihlava Zuzana Šimková, kterou za její práci nedávno ocenil osobně ministr školství.

„Ocenění si nesmírně vážím, je to pro mě pocta, ale zároveň cítím určitý závazek a výzvu do budoucnosti. Nominoval mě můj pedagogický sbor a rodiče. Když mi přišel doporučený dopis, tak se mi na poštu ani nechtělo jít. Říkala jsem si, co mi kdo může chtít, a když jsem dopis otevřela, málem jsem upadla na zem a bylo to pro mě obrovské překvapení a radost,“ vypráví paní Zuzana Šimková.

Přebírání medaile si užila se svou rodinou. Do Senátu jela s manželem a dcerou

Přebírání medaile byla prý obrovská sláva. „Doprovodila mě dcera i manžel, o to víc jsme si to užili. Celé se to odehrávalo v reprezentačních prostorách Senátu, byl tam nádherný klavírní koncert, bylo tam spousta hostů a zajímavých lidí. Hovořil významný český pedagog pan docent Kalvach. Byl to nádherný den a moc jsem si to užila,“ usmívá se jihlavská pedagožka Zuzana Šimková.

Před pár dny získala ředitelka Základní školy speciální a Praktické školy Jihlava ještě jedno ocenění, které nečekala. Za dlouholetou práci ji ocenil Rotary klub České republiky. Naprosto nečekaně jí ho prezident Rotary klubu České republiky udělil na akci, při které předávali vydražené obrazy žáků školy.

Začínali jsme jako chudé Popelky, a dnes jsou na stejné úrovni jako zbytek Evropy

„Pan Kovář oznámil, že má ještě jedno překvapení. Řekl, že si mě jako nerotariánku vybrali a ocenili za dlouholetou a obětavou práci. Je to silný moment, protože toto ocenění je zaměřeno na lidskou stránku věci a to já považuji za nejdůležitější,“ vysvětluje paní Zuzana Šimková.

Zuzana Šimková s moderátorkou Tamarou Peckovou

V Dobrém dopoledni paní Šimková zavzpomínala na své začátky, kdy neměli vůbec nic. „Začínali jsme jako chudé Popelky. Vzhlíželi jsme k tehdejšímu západu, jaké mají metody, pomůcky, prostory. Dnes jsme na stejné špičkové úrovni jako Evropa. V některých ohledech jsem napřed. Třeba v našem oboru vzdělávání dětí s hendikepem,“ vypráví Zuzana Šimková.

Zažít pocit úspěchu potřebuje každý

Většina žáků Základní školy speciální a Praktické školy Jihlava má kombinované postižení, všichni mají mentální postižení různého stupně. „My chceme každému dítěti zcela individuálně poskytnout co nejvyšší míru podpory a vzdělání, chceme každému dítěti dát zažít pocit úspěchu, který je nesmírně důležitý pro každou lidskou bytost, aby se z ní mohla vyvinout harmonická zdravá osobnost,“ přibližuje filozofii školy její ředitelka Zuzana Šimková.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio