Josef Čadík dává šanci mladým filmařům, promítá jejich filmy i ve svém kinematografu

10. srpen 2017

Diváky na náměstích českých měst těší Kinematograf bratří Čadíků už dvacátým šestým rokem. „Důvěru diváků, že zase přijedeme, nemůžu zklamat, to už je povinnost. Já mám syna, a tomu se teď v květnu narodil syn, takže až půjdu do důchodu a bude-li syn syna pokračovat, nebude nejmíň padesát let co řešit,“ říká Josef Čadík. Momentálně promítá jeho kinematograf v Bystřici nad Pernštejnem, kde mohou diváci současně po celý týden sledovat i studentské filmy.

Festival Startfilm založil Josef Čadík pro studenty filmových škol, ale i pro veřejnost. „Letos se přihlásilo 105 filmů, z nichž vybírá odborná porota. Na konci festivalu se těm nejlepším rozdají ceny. Jsem zvědavý, kolik přijde Bystřičanů, protože je učíme chodit do kina,“ usmívá se. Letošní druhý ročník začali velkolepě, na úvod přijel režisér Jiří Strach a pozdravil úplně plné bystřické náměstí. „Přemluvil jsem ještě Jirku Mádla, aby se stal prezidentem festivalu – mladý k mladým,“ dodává Josef Čadík. Mezi lektory wokrshopů byl dále Martin Bezouška, držitel stříbrného lva z festivalu v Cannes, režisér Jiří Svoboda a Jan Gogola, který je učil tvůrčímu psaní.

V dílnách a seminářích vyučují zkušení filmaři

Deset mladých lidí zajišťuje celý festival. Z organizačního týmu přijela Marie Dvořáková. „Starám se o hosty, o doprovodný program, a zároveň jsem jediný člen štábu, který je přímo z Bystřice, takže to tam znám. Asi jsme to vzali za správný konec, protože po prvním roce, kdy byli místní trochu rozpačití, byla letos kina plná,“ zamýšlí se studentka Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Nejdůležitější součástí festivalu byly podle ní workshopy, dílny světově známých umělců z oblasti filmu, kteří se o své zkušenosti a schopnosti přijeli podělit.

Josefa Čadíka nadchnul například Kurt Van Der Basch. Je to Kanaďan, který žije v Praze. Živí se storyboardingem, tedy rozkreslením scénáře, který se i v dnešní počítačové době tvoří rukou. „Pracoval na zajímavých velkofilmech, jako je Assassin´s Creed nebo Atlas mraků a mluví plynně česky, takže seminář byl pro všechny nesmírně přínosný,“ chválí ho Marie a Josef Čadík se také usmívá: „Je to fantastický člověk.“

Česká kinematografie potřebuje pozitivní a nadějné filmy

Nezávisle na sobě běží po dobu festivalu v Bystřici tři kina – malý sál je pro filmy hostů, ve velkém sále pak ty nejlepší filmy od přihlášených studentů. „Jsou to budoucí i současní středoškoláci, současní i budoucí vysokoškoláci, je nám to jedno. Chceme jim zkrátka dát šanci, každému, koho film zajímá,“ vysvětluje Josef Čadík. Filmy vznikají i přímo v Bystřici během festivalu. To nejlepší, co vzniklo, se také na závěr také promítne. Mohou zaujmout i kreativního producenta České televize, který se také přijel na festival podívat.

Josef Čadík dává prostor filmům od mladých tvůrců ve svém kinematografu: „Dělám to už několik let. Nikdy nezapomenu, jak ti moji první studenti viděli svůj snímek na plátně 9x4 metry, takže měl i své regulérní diváky. Ti diváci jsou na to už zvyklí, že vidí tvorbu našich studentů, která je pozitivní a nadějná. To si myslím, že tato zem potřebuje.“ Filmy studentů nejsou dlouhé, většinou do pěti minut. „Příští ročník festivalu Startfilm bude v Bystřici nad Pernštejnem začínat 4. srpna roku 2018,“ upřesňuje organizátorka Marie Dvořáková.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.