Jsem placená za to, abych jim lezla na nervy, říká Dana Drábová

30. červen 2015

Strach z jaderné energie nikdy neměla, ale respekt ano. „Marie Curie Sklodowská říkala, že ničeho na světě se nemusíme bát, ale musíme se snažit tomu porozumět. Jakmile tomu rozumíte, víte, jak s tím zacházet. Ještě k tomu patří to, že nepodlehnete sebeuspokojení, že už to máte úplně v ruce. To je jedno z nejhorších rizik, které lidi v jaderném průmyslu, ale nejenom, může potkat. Že si myslí, že si myslíme, že už to všechno zvládáme,“ říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Dost podstatná část její práce spočívá v tom, že pořád připomíná, jak je člověk nedokonalý a tím pádem, cokoli vymyslel, bude stejně nedokonalé, jako on. „Pořád se musíme ptát, na co jsme zapomněli, kde to riziko je, protože jakmile to víme, už jsme na nejlepší cestě ho ošetřit tak, aby zůstalo rizikem a nestalo se nebezpečím,“ upozorňuje Dana Drábová.

Nesmíte si říct: už známe všechno

„Jsou věci, kde je pořád třeba se ptát, na co jsme zapomněli, ale na většinu otázek dostáváte odpověď: no tohle už známe, jen si nesmíte říct, už známe všechno. Pořád tam musí být velký otazník, a co ještě se může stát,“ říká Dana Drábová a jedním dechem a smíchem na rtech dodává: „Já jsem vlastně placená za to, abych jim tím lezla na nervy, kdybych jim nelezla na nervy, nezasloužila bych si plat.“

Vážnějším tónem dodává, že v té pracovní smlouvě by mohla mít napsáno: klást nepříjemné a ještě nepříjemnější otázky. „Snažíme se klást ale takové otázky, které zaručí to, že jaderná energie bude dobrý sluha, ne zlý pán.“

Ublížit elektrárně nějakým zlovolným činem je složité

Jaderné elektrárny byly projektovány i na to, že někdo může pojmout zlovolné úmysly. „Ublížit té elektrárně nějakým činem je na tolik složitá a komplikovaná záležitost, že je asi pravděpodobnější, že člověk, který chce něco takové provést, využije spoustu jiných možností, jak tomu dnešnímu komplikovanému světu ublížit,“ uvažuje šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Řeč byla i o animovaném seriálu Simpsonovi. Co Homer Simpson ve znělce vytahuje zpod trička? „S největší pravděpodobností to bude kousek palivového proutku, který byl už v tom reaktoru použit. Reálná situace není možná, takový kousek palivového proutku by mu způsobil za několik málo minut velmi vážné problémy.“

Simpsonův průvodce radiací

Jaderné palivo, které pracuje v reaktoru, je velmi mohutný zdroj radiace, a je mu záhodno se vyhnout. Na to se dělají všechna ta bezpečnostní opatření. To hlavní je udržet ozářené palivo, které prochází štěpnou řetězovou reakcí bezpečně, daleko a odstíněné od člověka a životního prostředí. To je v kostce jaderná bezpečnost.

Homer Simpson dokonce Daně Drábové pomáhá při výuce budoucích mediků. „Je to velká nadsázka. Existuje komiks Simpsonův průvodce radiací, který ráda používám. Je to obrovská nadsázka, ale na to základní pochopení to stačí,“ směje se předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

Dana Drábová
autor: Tamara Pecková
Spustit audio