Karel Gott na folkovém festivalu? Skutečnost, za kterou stojí zpěvákova žena

2. září 2015

Speciálním hostem dvanáctého ročníku Trampského širáku je zpěvák Karel Gott. Mnohonásobný zlatý slavík se na festivalech objevuje jen zřídka a výjimkou bude právě první víkend v září, kdy ho uvidí a uslyší návštěvníci Hanesova mlýna u Štoků na Havlíčkobrodsku. „Pozvat na Trampský širák Karla Gotta bylo nejdříve vlastně jen takovým plácnutím ze zoufalství. Pak se mi to ale rozleželo v hlavě a řekl jsem si: proč ne,“ vyprávěl zakladatel folkového festivalu Pavel Solar řečený Sampaj v Dobrém dopoledni Českého rozhlasu Region.

„S manažerem Karla Gotta jsem jednal několik let. Letos se zadařilo díky jeho ženě Ivaně,“ prozradil svoji taktiku organizátor. „Byl jsem překvapený, že hvězda takové velikosti nemá žádné mimořádné požadavky na občerstvení nebo zázemí. Karel Gott by měl zpívat naživo s kapelou a vyhrazenou má celou hodinu v sobotu od šesté odpolední,“ upřesnil pořadatel Pavel Solar s tím, že je sám zvědavý, jak Karel Gott hodinu času na folkovém festivalu vyplní.

Chtěl poznat muzikanty, tak svolal festival

Každý rok vystupují na trampském širáku členové kapely HOP TROP. „Kvůli nim vlastně vznikl první ročník. Chtěl jsem se s nimi seznámit, a tak jsem zorganizoval festival. Kluci z HOP TROPu mě nezklamali. Dnes se potkáváme i mimo festival a dokonce společně cestujeme do zahraničí,“ okomentoval vztahy mezi organizátorem a hudebníky Sampaj. „Byli i muzikanti, kteří mě zklamali, ale s těmi, co se vracejí, mám dobré vztahy,“ dodal pořadatel.

Hanesovým mlýnem projdou za víkend tisíce lidí

„Návštěvnost festivalu hodně ovlivňuje počasí a taky třeba jiné akce ve stejném termínu. Většinou se střídají ročníky deštivé s těmi příznivějšími. Když se festival opravdu podaří, tak nás vyhledá i sedm tisíc návštěvníků,“ prozradil pořadatel Sampaj.

Účinkující a pořadatelé sní stovky klobás a steaků

Dvoudenní festival nabízí nejen muziku, ale také možnost projet se na koni nebo v kočáře, koutek pro děti s hlídáním a občerstvení. „Kolik párků sní návštěvníci, o tom nemám žádné záznamy, protože se o občerstvení starají různé společnosti. Vím ale přesně, že v zázemí, tedy u muzikantů a pořadatelů, padne každý rok 600 párků, 600 klobás, 600 steaků a stejný počet porcí fazolí,“ počítal Pavel Sampaj Solar.

O festival má zájem čtyři sta kapel

„V prvních ročnících jsem sháněl známé, kteří mají kontakty na některé kapely, a zval jsem je sám. Dnes už se skupiny hlásí. Někdy je těžké ze čtyř stovek zájemců vybrat těch pětadvacet. Loni mě třeba příjemně překvapila skupina Michal Tučný revival Plzeň. I když jinak revivalová seskupení nevyhledávám, tihle mě dostali, a tak jsou letos v programu znovu,“ představil Sampaj.

Na Trampském širáku 2015 vystoupí kromě dalších také Žalman, Pacifik, Vlasta Redl, Javory, Nezmaři, Poutníci a speciální host Karel Gott. Trampský širák 2015 se koná 4. a 5. září. Podrobnosti najdete také zde.

Spustit audio