Když člověk maká, tak dvacetikilový zásahový oblek nevnímá

19. září 2014

Už po třinácté pořádají profesionální a dobrovolní hasiči z Telče soutěž v hasičském pětiboji. „Kolega Martin Kodys se na své dovolené v Břidličné v roce 2001 podobné soutěže zúčastnil. Byl druhý, a když přijel, zbláznil všechny kluky na stanici a další rok jsme si udělali vlastní pětiboj,“ vzpomíná na první ročník velitel profesionální hasičské jednotky v Telči npor. Jiří Fišara.

V současné době se v Telči soutěží v devíti disciplínách. „My nejedeme podle pravidel TFA, v těchto malých soutěžích, jako je naše, si disciplíny vymýšlíme podle možností. Třeba jsem někde viděl obracení velké pneumatiky,“ vypráví Jiří Fišara a říká, že taková disciplína je hodně podobná třeba odstraňování spadlého stromu přes silnici.

Hasiče čeká v pětiboji pořádná dřina

Na hasiče čekají nelehké disciplíny. Běh do třetího poschodí se cvičnými hadicemi. Pomocí lana ručkováním vytáhnout 20 kg vážící závaží. Musí překonat bariéru o výšce dvou metrů. Pomocí úderů palice o hmotnosti 6,5 kg přemístit přibližně 75 kg vážící závaží ve vodících lyžinách o 1,5 m.

Čekají na ně dva barely o celkové hmotnosti 40 kg, které musí přemístit na vzdálenost 7 m. Po jejich odložení soutěžící provede 60 úderů kladivem v hammerboxu a pokračuje dále k fiktivnímu místu požáru, ze kterého musí přemístit o 30 m figurínu o hmotnosti 75 kg.

Kdo má náladu, může na figurínu i mluvit

„Musí jí pěkně držet oběma rukama, nesmí se vláčet za nohy, za hlavu. Jako by to byla osoba, opatrně. Po třiceti metrech ji musí opatrně odložit s péčí. To hodnotí rozhodčí. Může jí i utěšovat, když na to má náladu,“ směje se Jiří Fišara.

Celý závod končí uchopením dvou zavodněných hadic typu „C“ s proudnicí, jejich rozvinutím na vzdálenost 20 m a provedením výstřiku a sražením terče skrz bariéru s oknem. „Nejrychlejší borci jsou v cíli pod dvě minuty.“

Já bojoval sám se sebou, ne s časem

A co jejich velitel? Zkusil sám hasičský pětiboj v Telči? „Já jsem na čas nikdy nehleděl, já jsem bojoval hlavně se sebou, ne s časem. Ještě je důležité říci, že celý pětiboj hasiči absolvují v plné výzbroji. V obleku, v helmě. To vše dohromady váží 20 kilogramů.“

V tomto obleku hasiči pracují u každého výjezdu. „Jenom na lesní požár máme lehčí variantu. Není vícevrstvý, ten vícevrstvý zaručuje ochranu proti sálavému teplu, odvádí vlhkost od těla, zaručuje komfort v zimních měsících. Když člověk maká, tak nevnímá nic. Ani helmy nepřekážejí, zkrátka to nevnímáte.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio