Když přesvědčíte bernardýna, že agility je pro něj skvělá zábava, může agility dělat i on

7. červenec 2015

Lenka Fuksová se narodila do pejskařské rodiny, maminka dělala služební kynologii, a když objevila agility, používala tuhle disciplínu k unavení psa právě před služebním výcvikem. „Pak už u agility zůstala. A když jsem povyrostla, začala jsem s tím také,“ vyprávěla trenérka agility Lenka Fuksová, která do Dobrého dopoledne dorazila i s fenkou australské kelpie Free.

Agility je sportovní kynologie, sport se psem. Pes překonává překážkový parkur, kdy člověk psa navádí pouze posunky těla a hlasem. Nemůže ho mít na vodítku, nemůže se ho dotýkat, nemůže ho nijak ovládat.

Handler dohlíží na to, aby se pes na parkuru nezranil

Lenka Fuksová upozorňuje, že závody agility mají jasně daná pravidla. „Pes musí proběhnout parkur o dvaceti až pětadvaceti překážkách, které jsou přesně označené, nesmí žádnou vynechat, nesmí vzít jinou překážku, nesmí ji vzít z jiné strany. To je můj úkol, to je práce handlera, psovoda.“

Některé metody a posunky používají psovodi podobné. „Ale rozhodně bych nedokázala cizího pejska překážkami provézt. Asi bychom si na sebe zvykli, ale chvíli by to trvalo. Psovod dohlíží na to, jak přesně pes parkur překoná a také, aby to bylo pro něj bezpečné. Stává se bohužel poměrně často, že se pes zraní. Mně se to stalo poměrně nedávno,“ smutně přiznává Lenka Fuksová, trenérka agility.

Pro psa je agility fyzicky náročnější, ale zpotí se i jeho majitel

„Víc se naběhá pes, ale ten má mnohem lepší fyzické dispozice, než já. Pro mě je to fuška, dávat mu správně povely a být všude včas. On překonává překážky, musí dávat pozor na mě. Fyzicky je to určitě náročnější pro toho pejska,“ vysvětluje Lenka Fuksová, trenérka agility.

Tenhle sport je vhodný pro všechny druhy psů. „Když přesvědčíte bernardýna, že to je pro něj skvělá zábava, tak agility může dělat i bernardýn,“ směje se Lenka Fuksová a dodává, že je vhodnější pro živější pejsky. „Jsou rychlejší, takže i úspěšnější, a velkým benefitem je, že pejsek má vyžití a jeho hyperaktivita není na obtíž.“

Všechno je na základě pozitivní motivace

Pokud se člověk rozhodne s agility začít, měl by vyhledat vhodně hřiště a trenéra, se kterým budete konzultovat věci, které se naučíte. „Nejtěžší je komunikace se psy jako taková. Pracujete s někým, kdo nemluví vaším jazykem, to je hodně těžké. Všechno je na základě pozitivní motivace, takže se odměňuje to, co se po pejskovi chce. Rozhodně se netrestá za to, co udělá něco, co nechceme. To se přehlíží, a odměňuje se to, co po něm chceme.

A s jakou překážkou začít, když pes dobře spolupracuje a poslouchá? „Začíná se tunely. To je to nejjednodušší a to pejsky nejvíc baví. Jsou dva druhy, látkový a pevný tunel. Na konci čeká odměna nebo hračka. Začíná se kraťounkým tunelem, kdy pejsek vidí na druhou stranu, postupně se prodlužuje, na závodech jsou až šestimetrové. Látkové tunely někdy dají zabrat, ale zvládnou je všichni,“ upozorňuje Lenka Fuksová.

Lenka Fuksová, trenérka agility
autor: Tamara Pecková
Spustit audio