Když u šermu nepřemýšlíte, je to rvačka. Šerm je umění, říká Dominik Habermann

24. červenec 2017

Šerm je spojení historie a pohybu a taky je to bojové umění. „Mě za ty roky, co historický šerm dělám, baví to, že vím, co se zbraní můžu dokázat udělat, ale zároveň mám ke zbrani velký respekt. U šermu musíte přemýšlet, když nad šermováním nepřemýšlíte, je to rvačka, šerm je umění. Píle, dřina a neuvěřitelná trpělivost je u nás potřeba,“ vyprávěl vedoucí šermířské školy Ballestra Dominik Habermann z Telče v Dobrém dopoledni.

Dominik Habermann začal šermovat ve třinácti letech, šermířskou školu založil jeho bratr David. Od té doby se Dominik historickému šermu věnuje. Na pedagogické fakultě vystudoval obor dějepis a historickému šermu věnoval obě své diplomové práce. „V naší šermířské škole vyučujeme malé šermíře. Jsou to děti od třetí třídy, to zbraň do ruky dostat nemohou. K jakékoli zbrani se dostanou po dvou po třech letech, je to o velké trpělivosti. Snažíme se to rozvíjet ze všech možných úhlů, pohybově, divadelně.“

Ke zbrani jsme se taky dostali až po dvou třech letech

„Stejné jsme to měli i my, kdy jsme začínali, ke zbrani jsme se taky dostali až po dvou třech letech. Pustili nás k dřevěným replikám zbraní, teprve potom pomaličku ke zbraním se sportovní čepelí, které byly lehké a až nakonec repliky historických zbraní. Šerm je velká skupina. Ať už si vezmete šerm scénický, který vídáte v divadle, ve filmu. Šerm sportovní. My se věnujeme historickému šermu, rekonstruujeme šermířské techniky z dochovaných učebnic, které jsou z přelomu 16. a 17. století,“ vysvětluje Dominik Habermann.

„Šermířští mistři byli velmi chytří, v takových učebnicích je pochopitelně mnoho textu, ale jsou tam velmi přesné vyobrazení jednotlivých technik. Na Slovensku i u nás je šermířským nestorem Peter Koza, který v 60. letech přišel s historickým šermem. Od něj se to přenášelo dál mezi jeho žáky. My jsme přidružení pod brněnskou šermířskou školou, kterou vede šermířský mistr Petr Vytopil, od kterého se učíme,“ vypráví Dominik Habermann, vedoucí šermířské školy Ballestra.

Každý vnímá šerm jinak

Šermířská škola Ballestra už třetí léto na telčském zámku organizuje dětské kostýmované prohlídky. „Úterý, pátek, sobota, neděle. Také chystáme noční prohlídky. Na zámku děláme doprovodný program, to jsou oživlé sochy, z toho se stala moc pěkná tradice. A ještě organizujeme Zámeckou šermířskou akademii. Chtěl jsem, aby se propojil program na zámecké terase tím, že se tam setkají různé šermířské skupiny, různí šermíři, aby se ukázal různý pohled na šerm, aby diváci viděli, že každý to vnímá jinak.“

Letos kromě šermířů domácí Ballestry, která se zabývá šermířskou školou italskou, své umění předvedou šermíři ze skupiny Žehart. „To jsou výborní kluci, kteří předvedou německou šermířskou školu. Třebíčské Společenstvo Libertas bude zase předvádět vojáky třicetileté války,“ zve do zámku v Telči Dominik Habermann.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio