Klára Smolíková: Vymýšlím animační programy pro muzea

5. březen 2014

Širočina, pantok nebo prejzy. Tyhle výrazy sypala v Tandemu z rukávu spisovatelka Klára Smolíková, autorka knihy Řemesla. Ta vznikla díky stálé expozici v třebíčském zámku Cesty časem.

Vyzkoušela autorka knihy nějaké řemeslo? „Dalo by se říct, že jsem řezník teoretik. V sobotu v Národopisném muzeu Národního muzea jsme měli vernisáž výstavy Venkov, kde jsou představena venkovská řemesla. Bylo to v hravém duchu. Dětem se představovala zabíjačka. A já jsem vedle řezníka s touto knihou v ruce dětem krok po kruhu vysvětlovala, co ta zabíjačka je. Živé prasátko se na zabíjačku nehodí, je potřeba prasátko je bouchnout, picnout a dětem se to moc líbilo,“ popisuje svoji zkušenost Klára Smolíková.

Výstava a kniha vznikaly současně

Bednář, bečvář pro děti žijí jen v příjmeních. „Kniha je muzejní, muzeum archivuje a zachovává to, co čas odsouvá na vedlejší kolej. Není to návrat k tradičním řemeslům, není to propagandistická knížka,“ směje se Klára Smolíková.

Podle zkušenosti Kláry Samkové se dětští návštěvníci a jejich rodiče chtějí k tématu výstav vrátit doma v klidu. „Tohle jsem zjistila už v Husitském muzeu v Táboře. Součástí výstavy byl komiks a rodiče nám říkali, že ho nestihli přečíst celý a že to je škoda. Tehdy vznikla kniha Husité. A teď, když jsme připravovali expozici v Třebíči Cesty časem, věděla jsem, že téměř současně musí být i kniha o řemeslech,“ vysvětluje okolnosti vzniku publikace o šestnácti řemeslech její autorka Klára Smolíková.

Klára píše knihy edukační. Nejdřív pracuje s fakty a teprve potom do knihy vymýšlí příběh, bez kterého dětská kniha nefunguje. Ze šestnácti řemesel si užívá hlavně řemesla potravinářská. „I když takový sládek, ten mě bavil taky. Některá řemesla jsou složitější na hlavu. Soukenické řemeslo. A tesař? Dlouho jsem na krov koukala, než jsem pochopila co je co. Různé širočiny a teslice, to vám jako ženské moc neřekne, ale naučila jsem se to.“

Animační program v muzeu. To je moje zaměstnání

Klára Smolíková má v muzeích na starost vzdělávání návštěvníků. Říká se tomu muzejní animace, rozhýbání. „Mám k ruce kurátora, odborníka, který těžkou práci udělá za mě. On vyhledá informace, pro tu výstavu udělá hodně. Já vymýšlím, jak to přetlumočit návštěvníkovi. Já jsem popularizátor.“

V současné době pracuje Klára Smolíková na knize o Janu Husovi pro kategorii 14+. Takové zadání dostala od nakladatelství. „Já mám historika, který nepíše, jen říká, diktuje. A jak psát o Husovi pro náctileté? Čtrnáctiletý Pražák Petr Mladý se musel přestěhovat do vesničky Hroby u Tábora, je naštvaný, zpruzený a k tomu všemu musí napsat práci o Husovi. Čtenáři se dozvídají o Husovi navzdory.“

V současné době Klára Smolíková dokončuje večerníčkový scénář druhé řady příběhů o Vynálezci Alvovi. Už rok spolupracuje na nové muzejní expozici v Konstanzi, kde je Husův dům. A ráda by s Jiřím Walkerem Procházkou, autorem sci-fi a fantazy napsala detektivku.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio