Klasický box mi dal obrovské základy pro sebeobranu Krav Maga, říká Tibor Tomášek

22. srpen 2016

Tibor Tomášek se už od malička věnoval sportu. Hrával několik let závodně tenis a později na střední škole se k tomuto sportu přidaly další - kolo, lyžování, plavání a v neposlední řadě i bojové sporty. Po střední škole si vyzkoušel Kobudo, pět let trénoval klasický box a již tři roky se intenzivně věnuje sebeobraně Krav Maga v Jihlavě pod největší a nejstarší celosvětovou organizací IKMF.

Přivedl ho k tomu zakládající instruktor Vít Sedláček, který má jeden z nejvyšších dosažených technických stupňů v České republice.

Krav Maga - boj z blízka

Sebeobranný systém. Zakladatelem a hlavním instruktorem byl Imi Lichtenfeld, instruktor izraelského bojového umění. Byl šampionem v boxu. Trénoval elitní jednotky v Palestině. Vyvinul a zdokonalil svou unikátní metodu sebeobrany a upravil ji i pro civilní použití. Je určená pro všechny věkové kategorie bez ohledu na věk, váhu, výšku či určitý handicap.

Pokud se rozhodnete naučit se tomuto sebeobrannému systému, stačí navštívit kurz Krav Maga v Jihlavě nebo v Havlíčkově Brodě. S sebou budete potřebovat obuv, která nedělá šmouhy, dlouhé kalhoty, ve kterých se budete moci volně pohybovat a triko. Pro začátečníky jsou také povinností suspenzory. A to nejen pro muže, ale i pro ženy. „Kopy do rozkroku nejsou příjemné,“ zmiňuje Tibor Tomášek.

Tréninky probíhají ve skupinách. Žáci se učí prevenci, vyhnutí se střetu, útěku až po samotnou sebeobranu proti všem neozbrojeným útokům jako jsou údery, kopy, nebo také to, jak se uvolnit ze všech možných druhů úchopů a držení. Jak správně padat do všech možných směrů. A zároveň také využívat všechny možné předměty denní potřeby, jako jsou klíče nebo batoh či mobilní telefon. „Taková pořádná rána mobilním telefonem do hlavy, také dokáže útočníka zneškodnit,“ říká Tibor. Nácviky probíhají v tělocvičně, ale někdy i přímo venku.

Lýdie Jakubičková s bojovníkem Krav Maga Tiborem Tomáškem

„V Jihlavě trénuji spolu s dalšími kolegy všechny zájemce. Zaměřujeme se na čistě civilní verzi sebeobrany pro situace, které mohou nastat v běžném životě.“

Člověk se naučí i asertivnímu chování, sebeovládání. Techniky sebeobrany Krav Maga ukážou, jak se bránit jednomu i většímu počtu útočníků najednou. Je to velmi zajímavé a pro udržení fyzické kondice naprosto unikátní.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.