Kočky? Tak Hodické kočky! Tak vznikla taneční skupina, která nezkazí žádnou zábavu

23. březen 2018

Věra Kodysová, Jana Semerádová, Maruška Frantálová a Majka Kodysová – Hodické kočky, které přišly do studia Českého rozhlasu Vysočina. Nechybí jim stylové kostýmy, dobrá nálada, smysl pro recesi a umí si udělat legraci samy ze sebe.

Hodické kočky jsou dámy v letech. Jak to vlastně vzniklo? „Pořádali jsme spolu s obcí Stonařov setkání seniorů v Hodicích a vymýšlely jsme nějaký kulturní program. Ušila jsem tyhle kostýmy, akorát se nás sešlo jen šest,“ vypráví Věra Kodysová.

„Přišlo mi to málo, tak jsem jela agitovat do Třeště. Tam jsem našla šikovná děvčátka,“ dodává s úsměvem.

Hodických koček bylo za deset let, co fungují a dělají radost svému okolí, celkem 21. „Jedna řekla po prvním tanečku: dost bylo a už nepřišla. Zbylo nás sedm z té původní sestavy. Tančily jsme na písničku – To byla kočka – a přemýšlely o názvu. Starosta říká: no kočky, Hodický kočky. A bylo to,“ vzpomíná Jana Semerádová.

Šel chlapeček na procházku

Maják na hlavě, motýlky, čelenky. To jsou humorné dekorace, kterými jsou Hodické kočky ozdobené.

Hodický kočky

„Já jsem skutečně jako chlapec. Je to ze scénky – Šel chlapeček na procházku – a ten kostým jsem si šila. Jsem vyučená pánská krejčová, není to problém. Tady vedle mě sedí holčička s mašlí. Když jsme vystupovaly, tak první šla děvčata, já až potom. Děvčatům tleskali, mně ale ještě více a děvčata mi říkala, že se do mě i zamilovala,“ směje se Majka Kodysová.

Přípravy doma na ledničce

Hodické kočky mají za sebou celou řadu vystoupení a další je čekají. Jak zkouší a kde berou nápady? „Vždycky se dohodneme na nějaké písničce, nebo nějakou vyberu. Mám doma dětské magnetky, popsané a posouvám je po ledničce. Přemýšlím, která kam půjde, která odkud odejde.“

Tančí na plesech, na různých společenských akcích, na pálení čarodějnic, ale také samy pro sebe. „Může to být jakákoli píseň, máme třeba i Královské reggae.“

autor: mik
Spustit audio